ktoś ma doświadczenie z drzemkami 20 minut w ciągu dnia, czy to psuje nocny sen, czy pomaga się zresetować przed treningiem po pracy, kawa do 13, budzik, maska na oczy, ciekaw jestem waszych efektów
u mnie działa jeśli zamykam oczy max 20 min i robię to przed 15, wstaję lekko odświeżony, bez mgły, ale jak przekroczę 25 min, noc bywa płytsza
@recoverylover_tychy dzięki, to spróbuję trzymać okno do 15 i timer na 18 min, jak coś robić z kawą pre nap, czy raczej bezin, bo różne rady słyszałem
Krótka drzemka 10–20 min zwykle zmniejsza nacisk homeostatyczny snu bez wejścia w N3, więc noc nie cierpi; klucz: zakończyć 7–9 h przed snem, ciemno, chłodno, brak kofeiny 6 h wcześniej, unikaj wybudzania z inercją
potwierdzam, jak drzemnę się po 17 to śpię gorzej, ale jak złapię 15 minut między 13 a 14, to wieczorem zasypiam normalnie
20 min to głównie N1→N2, spada adenozyna i czujesz powrót czujności; problem zaczyna się po 25–30 min, gdy zahaczysz o głębszy sen i inercję, dlatego planuj cut off najpóźniej 8 h przed nocą
u mnie 20 min i śpię lepiej w nocy
Jak dorzucasz kofeinę, to coffee nap działa, ale zamknij oczy od razu po wypiciu i wstawaj po 15–20 min, bo inaczej kofeina spotka się z inercją, efekt meh
miałam odwrotnie, bez drzemki byłam zombie i wieczorem doomscroll, a po 18 minutach popołudniu mam mniej ssania na telefon i idę szybciej spać, serio
u mnie drzemki to katastrofa, potem kręcę się do północy, nawet jak zamknę na 15 minut, lepiej spacer i zimna woda
@sen zrobiłem test trzy dni, 18 min o 14, zero kawy po 12, noce ok i tętno spoczynkowe ciut niżej, mam wrażenie że mniej ciągnie mnie na cukier po pracy
jak chcesz jeszcze lepiej, to po drzemce 5 min jasnego światła i szklanka wody z solą, a magnez glicynian 200 mg na noc wyraźnie skraca mi latanie po łóżku
w pracy robię power nap w aucie pod garażem, 17 minut i biorę gumę do żucia, inaczej zostaje mi smutna twarz po poduszce
dla mnie klucz to anchor rano, mocne słońce i ruch, wtedy nawet jak zdrzemię 20 min po 13, rytm nie pływa, polecam też delikatny budzik wibracyjny
NSDR albo krótka joga nidra też robi robotę jak drzemki cię wywalają, 10–15 min skanowania ciała bez snu odświeża, a wieczorem presja snu zostaje, nie trzeba walczyć
podsumowując, jeśli 20 min do 14–15 i nie codziennie gdy noc jest krótka, to pomaga, jak robisz po 17 albo lecisz 30 min, to rozwalasz rytm i inercję