Czy krótka drzemka 20 minut psuje nocny sen, czy pomaga?

ktoś ma doświadczenie z drzemkami 20 minut w ciągu dnia, czy to psuje nocny sen, czy pomaga się zresetować przed treningiem po pracy, kawa do 13, budzik, maska na oczy, ciekaw jestem waszych efektów

31 polubień

u mnie działa jeśli zamykam oczy max 20 min i robię to przed 15, wstaję lekko odświeżony, bez mgły, ale jak przekroczę 25 min, noc bywa płytsza

2 polubienia

@recoverylover_tychy dzięki, to spróbuję trzymać okno do 15 i timer na 18 min, jak coś robić z kawą pre nap, czy raczej bezin, bo różne rady słyszałem

6 polubień

Krótka drzemka 10–20 min zwykle zmniejsza nacisk homeostatyczny snu bez wejścia w N3, więc noc nie cierpi; klucz: zakończyć 7–9 h przed snem, ciemno, chłodno, brak kofeiny 6 h wcześniej, unikaj wybudzania z inercją

8 polubień

potwierdzam, jak drzemnę się po 17 to śpię gorzej, ale jak złapię 15 minut między 13 a 14, to wieczorem zasypiam normalnie

6 polubień

20 min to głównie N1→N2, spada adenozyna i czujesz powrót czujności; problem zaczyna się po 25–30 min, gdy zahaczysz o głębszy sen i inercję, dlatego planuj cut off najpóźniej 8 h przed nocą

2 polubienia

u mnie 20 min i śpię lepiej w nocy

2 polubienia

Jak dorzucasz kofeinę, to coffee nap działa, ale zamknij oczy od razu po wypiciu i wstawaj po 15–20 min, bo inaczej kofeina spotka się z inercją, efekt meh

8 polubień

miałam odwrotnie, bez drzemki byłam zombie i wieczorem doomscroll, a po 18 minutach popołudniu mam mniej ssania na telefon i idę szybciej spać, serio

2 polubienia

u mnie drzemki to katastrofa, potem kręcę się do północy, nawet jak zamknę na 15 minut, lepiej spacer i zimna woda

3 polubienia

@sen zrobiłem test trzy dni, 18 min o 14, zero kawy po 12, noce ok i tętno spoczynkowe ciut niżej, mam wrażenie że mniej ciągnie mnie na cukier po pracy

10 polubień

jak chcesz jeszcze lepiej, to po drzemce 5 min jasnego światła i szklanka wody z solą, a magnez glicynian 200 mg na noc wyraźnie skraca mi latanie po łóżku

7 polubień

w pracy robię power nap w aucie pod garażem, 17 minut i biorę gumę do żucia, inaczej zostaje mi smutna twarz po poduszce

3 polubienia

dla mnie klucz to anchor rano, mocne słońce i ruch, wtedy nawet jak zdrzemię 20 min po 13, rytm nie pływa, polecam też delikatny budzik wibracyjny

2 polubienia

NSDR albo krótka joga nidra też robi robotę jak drzemki cię wywalają, 10–15 min skanowania ciała bez snu odświeża, a wieczorem presja snu zostaje, nie trzeba walczyć

9 polubień

podsumowując, jeśli 20 min do 14–15 i nie codziennie gdy noc jest krótka, to pomaga, jak robisz po 17 albo lecisz 30 min, to rozwalasz rytm i inercję

6 polubień