hej, nocą pokój zalany blaskiem latarni; lepiej inwestować w ciemne rolety blackout czy wystarczy maska na oczy? liczy się efekt i komfort, budżet średni
Maska działa szybciej i taniej, ale rolety wytną też odbicia od ścian i zmniejszą pobudzenie, więc jeśli możesz, bierz rolety, a maskę trzymaj awaryjnie
Dzięki @biohacking, maska mnie czasem uwiera i zostawia ślady, latem grzeje; czy rolety blackout wystarczą przy LEDach ulicznych, czy brać kasetowe z prowadnicami i uszczelką
Mam kasetowe z prowadnicami i tkaniną 100% blackout plus uszczelką dolną; zero przecieków, nawet przy LED z białym widmem. Klucz: montaż do ramy okna, precyzyjny pomiar i czarne brzegi tkaniny
Z perspektywy fotobiologii liczy się melanopic EDI, a nie luks ogólny; lampy LED uliczne mają wysoki udział 480 nm, więc nawet 1–5 lux wycieku potrafi opóźnić melatoninę i fragmentować sen. Najpewniejsze: roleta kasetowa z prowadnicami, ciemna ramka, taśma uszczelniająca krawędzie, plus gruba zasłona; maskę traktuj jako backup i na wyjazdy. Apki luksomierze w telefonie zaniżają, lepszy prosty miernik. Celem jest melanopic sub-1 lux przy oku
maska mnie denerwuje bo poci twarz i spada
Jeśli wynajmujesz, folia blackout na szybę + karnisz sufitowy z grubą zasłoną działa zaskakująco dobrze; klej zmyjesz alkoholem izopropylowym bez śladów
Mechanicznie najlepiej: prowadnice boczne, listwa magnetyczna na dole, do tego zasłony ocieplające. Zaskakuje ile światła idzie szczelinami, warto dołożyć uszczelki piankowe do ramy
Tani hack: aluminiowa taśma dookoła prowadnic i czarne silikonowe uszczelki przy parapecie, roleta znika w szczelinach, zero poświaty z latarni
Maski bywają ok, ale trą o rzęsy i podgrzewają skórę; jedwabna z cienką gumką lepsza na drzemki, na noc wybrałam rolety z prowadnicami
Mega dzięki @wlodzimierzszymanski, czyli target sub-1 lux przy oku; apki faktycznie pokazują cuda. Masz patent na sprawdzenie przecieków w praktyce, np. test zdjęciem długiego czasu?
U mnie pomogła taśma magnetyczna na ramie i gruba zasłona blackout, jest jaskinia i budzik musi być głośniej