Odpalam CGM i po porannej owsiance (płatki górskie, banan, mleko 2%, trochę miodu) mam pik do 170 mg/dl w 30 min i długo się trzyma, meh; co zmienić żeby to ograć? kolejność jedzenia, ocet, białko/tłuszcz, chłodzenie?
Owsianka to rakieta glukozy, zwłaszcza z bananem i miodem; spróbuj płatków stalowo krojonych, bez owoców, do tego jajka i łyżka masła orzechowego.
@paleo dzięki, robiłem też wersję z białkiem serwatkowym i łyżką oliwy, nadal wjazd; jak bardzo schłodzić nocną owsiankę żeby opór skrobi coś dał?
u mnie tylko z mlekiem migdałowym i bez banana działa, plus 10 min spaceru
Połączenie owsianki z szybkim cukrem i rozgotowaniem daje wysoką ładowność glikemiczną; zmniejsz porcję do 30–40 g suchych płatków stalowo krojonych, przygotuj al dente i schłódź nocą (więcej RS2/RS3), zjedz po białku/warzywach; 15–30 ml octu jabłkowego 10–15 min przed; preload białka 20–30 g; 5–10 g babki płesznik; unikaj tłuszczu na start, bo spłaszcza pik, ale wydłuża AUC; 10–20 min spaceru po; pamiętaj o opóźnieniu CGM 5–10 min.
Jak już koniecznie owsianka, jedz po treningu siłowym; albo 10–15 min rozgrzewki przed, wtedy mięśnie wyciągną glukozę, a CGM pokaże łagodniejszą krzywą.
mi działa zamiana na płatki jęczmienne albo kaszę gryczaną na zimno, z chia i sojowym, bez miodu; no i porcja 40 g, nie 80 g, bo inaczej zawsze huśta cukier
@hormonesexpert_lodz ocet 15 ml przed i 40 g płatków dało 140 max, lepiej; @strength po siłowym też jest łagodniej; psyllium łyżka przed czy w owsiance? i czy stalowe faktycznie aż tak robią różnicę?
Zrób protokół: 200 g sałatki warzywnej z łyżką oliwy + 15 ml octu 10–15 min przed, potem owsianka 40 g nocowana, białko serwatkowe 25 g w wodzie, 5 g babki płesznik, 15 min spacer; obserwuj AUC, nie tylko peak.
może ci się kompresuje sensor na boku brzucha, spróbuj inne miejsce i nawodnienie, nie tylko wina owsianki