carb timing przed treningiem porannym, co u was działa

Trenuję rano o 6:30, czasem na czczo, czasem z małym karbo; testuję banana vs 20 g maltodekstryny 20 min przed, co u was działa najlepiej i czemu

Na ketozie robię rano 45 min rower, 10 g miodu z solą 15 min przed i espresso; tętno stabilniejsze, zero zjazdu na końcówce

dzięki @keto_gliwice, miód mnie nie wywala z postu? celuję w fatloss i interwały 30/30, może 5 g wystarczy na start

Na CGM rano mam wyżej glikemię po glukozie niż popołudniu, więc biorę 15 g płatków ryżowych na wodzie + szczypta soli 25 min przed, HRV nie siada, waty stabilne na sweet spocie

u mnie tylko kawa i bcaa, inaczej ścina mnie rano

Serio BCAA przed? lepiej doładować węglem w kolacji i ogarnąć sen, mniej stresu

1 polubienie

@zofia80 rano masz często niski glikogen wątrobowy i wyższy kortyzol, więc szybkie mono-cukry działają lepiej niż stały posiłek; u mnie 0,3 g/kg glukozy + 0,2 g/kg fruktozy 20–25 min przed, szczypta soli i 100–150 mg kofeiny, przy interwałach 30/30 i 4x8 wat trzyma się równo, RPE niższe o ~1; na bieganie biorę same glukoza/malto, bez fruktozy żeby oszczędzić brzuch; jeśli chcesz minimalnie, to 5–10 g glukozy rozpuszczonej w wodzie też poprawia moc startową; ważne: zero błonnika i zero tłuszczu, temperatura napoju letnia

Przy amatorach widzę, że 10–15 g dekstrozy w wodzie 15–20 min przed poprawia pierwsze 20 min sesji, a przy dłuższych spokojnych lepiej nic i pilnować sodu

te BCAA to placebo, szkoda kasy; jak muszę, biorę pół banana 10 min przed i git

Testowałam banan vs wafel ryżowy + dżem; lepiej działa 1 wafel z łyżeczką dżemu i 300 ml wody z 1 g soli 20 min przed, na crossie czuję równiej energię i brzuch spokojny

mała kawa, 1 daktyl, 5 km spokojnie, mi wystarcza zawsze

1 polubienie

dla kobiet ważna faza cyklu: w lutealnej gorzej znoszę czczo, pomaga 10 g miodu z solą 15 min przed, w folikularnej jadę bez niczego

Dzięki wszystkim, spróbuję minimalnie 5–10 g glukozy jak pisał @optymalizacja71 i sprawdzę na CGM, bo @tracking_warszawa ma rację że rano reaguję ostrzej, dam update