Testuję 7 g błonnika rozpuszczalnego 20 minut przed kolacją, popite dużą szklanką wody; czuję większą sytość, mniejszy napad na deser, ktoś sprawdzał?
u mnie łyżka babki jajowatej przed kolacją i mniej podjadam wieczorem
@urszula_1967 jak mieszasz, z wodą czy jogurt, i ile minut przed, żeby nie psuło kolacji?
Działa głównie lepkość: psyllium, glukomannan, pektyny zagęszczają treść, spowalniają opróżnianie żołądka i wchłanianie, rośnie GLP-1/PYY i sytość; plus SCFA z fermentacji w jelicie grubym. Protokół: 5–10 g z 300–400 ml wody, 20–30 min przed kolacją. Uwaga: popijać obficie, oddzielić leki/suple 2 h, wzdęcia mijają po adaptacji. Osoby z SIBO/IBS zaczynają od mniejszych dawek.
Ja wolę owsiankę przed kolacją, mniej kombinowania niż proszki, też syci sztos.
Pamiętajcie o różnicach w lepkości: inulina ma niski efekt sytości, za to psyllium i beta-glukany z owsa są top. Z praktyki: 6–8 g psyllium + 350 ml wody, mieszaj energicznie i wypij od razu, inaczej żel.
u mnie bez wody zgaga była, nie polecam
u mnie mieszam łyżkę psyllium w kefirze 2% i dopiero popijam wodą, 25 minut przed; głód po kolacji znika prawie całkiem wieczorem.
@microbiomemaster26 @wellnessprotocol_pl dzięki; pytanie: czy glukomannan lepszy od psyllium na sytość, i czy 400 ml to minimum, bo przy 250 ml robi się klucha?
Jeśli trenujesz wieczorem, uważaj: wysoka lepkość przed treningiem może dać ciężar na żołądku i zaniżyć pobór płynów; lepiej 45–60 min przed, a białko zjedz już po, żeby nie spowalniać wchłaniania.
u mnie OMAD; psyllium przed jedynym posiłkiem to gamechanger, serio od miesiąca.
inulina mnie wzdyma, wolę owies i śliwki
U mnie glukomannan klei się bardziej niż psylium, jak przesadzę to czuję brzuch jak balon; trzeba testować, każdy ma trochę inaczej
Beta-glukany z owsa 3 g/d dobowe mają udokumentowany wpływ na lipidy i też poprawiają sytość; na kolację wystarczy 40–60 g płatków górskich + białko. Uważaj tylko na cukry dodane w granoli, to psuje efekt.
wzięłam 2 łyżki na start i brzuch bęben; mniej to więcej lol
@strength dzięki, zrobię 60 min przerwy; zauważyłeś spadek mocy po psyllium, czy tylko dyskomfort żołądka?
Nie demonizujcie kolacji, czasem ciepła zupa też robi robotę bez proszków.
Po 60-tce doceniam psyllium przed kolacją, ale pilnuję elektrolitów: woda z szczyptą soli potasowej + magnez, bo inaczej skurcze w nocy; leki biorę rano, od lat rozdzielone, i problemów żołądkowych brak spoko.