Ktoś ogarnia czy białko roślinne trzeba łączyć w posiłku, czy wystarczy w ciągu dnia zebrać pełny profil aminokwasów pod hipertrofię i regenerację?
Nie musisz łączyć w jednym posiłku; liczy się całodzienny pool EAA. Soja, groch + ryż, owies + soczewica wyrównują lizynę/metioninę. Dla hipertrofii pilnuj progu leucyny ~2–3 g/posiłek, 1.6–2.2 g białka/kg/d, obróbka/fermentacja poprawia strawność.
Dzięki @biocardio_pl, a co z DIAAS/PDCAAS i izolatem grochu vs soja pod wyniki?
Kontekst: DIAAS lepiej odzwierciedla biodostępność niż PDCAAS, więc izolaty grochu/soi mają przewagę nad mączkami, ale całe strączki + termiczna obróbka i fermentacja (tempeh, miso) też robią robotę; celuj w 25–40 g porcji, 2–3 g leucyny, kreatyna + betaina opcjonalnie. Uwaga na lizynę w zbożach i metioninę w strączkach, miks w skali dnia wystarczy, nie musisz kombinować w każdym talerzu, timing co 3–4 h pomaga sygnałowi MPS.
u mnie solo grochówka i masa idzie, wgl nie spinam łączenia wcale
Ja łączę owsiane z sojowym i dodaję EAA, bo łatwiej mi trafić w próg leucyny i nie czuję ciężkości po dużych porcjach strączków.
Nie demonizujcie łączenia, ale bez przesady; jak hitujesz białko ogółem i kalorie, to różnice między grochem a soją są mniejsze niż myślicie, ważniejsza jest tolerancja jelit, antyodżywcze zniża strawność, płukanie/namaczanie robi różnicę.
myślę że wystarczy mieszać w ciągu dnia, ja tak robię od lat
Praktyka: blend ryż + groch 70:30 smakuje lepiej niż 50:50, a w posiłkach dorzucaj sezam lub konopie, podbije metioninę i tłuszcze omega.
Kupiłem tempeh, lepszy brzuch niż po soczewicy, serio działa
Dobra, dzięki @polishadaptogens za rozkminę i @baran za pragmatyzm; ustawię 30–35 g porcji, cel w leucynę, miks w skali dnia i zobaczę jak jelita
Dodam, że próg MPS zależy od masy ciała i wieku; u starszych potrzeba więcej leucyny, więc z roślin fajnie sprawdza się soja/IZO grochu + leucyna w proszku, DIAAS ~0.9+ wystarcza przy wyższym spożyciu całkowitym.
ja bym jeszcze dodała probiotyki, mniej gazów po strączkach wtedy u mnie tak było