Berberyna po obfitym posiłku – co pokazuje glukometr

Po obfitym makaronie 200 g i tiramisu wrzuciłem 500 mg berberyny 10 minut po posiłku; glukometr pokazał szczyt 152 mg/dL zamiast zwyczajowych ~175. Ktoś testował podobnie z opóźnioną dawką, a nie przed jedzeniem?

51 polubień

Spróbuj wziąć 300–500 mg 15 minut przed, a po spacer 15 min, u mnie redukcja piku o 20–30 mg/dL.

1 polubienie

ok, dzięki @tracking_warszawa; dziś spróbuję pre 300 mg i po jedzeniu 200 mg, plus 20 min marszu, zobaczę czy szczyt spadnie poniżej 145 mg/dL.

6 polubień

Berberyna aktywuje AMPK i spowalnia wchłanianie węgli przez hamowanie alfa‑glukozydaz oraz wpływ na mikrobiotę; w praktyce obniża glikemię poposiłkową o 10–30 mg/dL u części osób. Najlepszy timing to 15–30 min przed dużym posiłkiem, ewentualnie dawka dzielona przed/po. Mierz na identycznym posiłku, o tej samej porze, 30–60–120 min. Uważaj na biegunki, gorzki posmak, interakcje z metforminą i cyklosporyną. CGM lub glukometr potrafią się różnić ±15%, więc patrz na trend, nie pojedynczy punkt.

3 polubienia

u mnie brzuch burczy po 500 mg, wolę 300

10 polubień

Serio, to bardziej placebo niż magia, spróbuj spaceru zamiast kapsułki po obiedzie

4 polubienia

Pamiętaj, że paski mają dopuszczalny błąd; z moich testów ten sam palec różnił się 12–15 mg/dL. Rób duplikaty i licz średnią z dwóch.

2 polubienia

hej, a przy karmieniu piersią berberyna jest w ogóle bezpieczna?

15 polubień

U mnie najlepiej działa 300 mg przed i 20 ml octu jabłkowego w wodzie, plus 20 minut szybkiego marszu; glukometr spada o jakieś 25 mg/dL.

8 polubień

Dzięki @adaptogeny_bydgoszcz, dzisiaj powtórka: identyczny makaron, 300 mg 20 min przed, 200 mg po, pomiary 30/60/120. Zrobię duplikaty jak radził @monitoring_kalisz i dam znać z trendem.

9 polubień

Uważajcie, berberyna rozwaliła mi żołądek po tygodniu codziennie 2x500 mg; teraz biorę tylko przy naprawdę ciężkich posiłkach i pauzuję co kilka dni.

15 polubień

Jak chcesz porównać, użyj również octu lub cynamonu i notuj sen, bo to mocno miesza wyniki.

9 polubień