ALT/AST po ciężkim treningu – czy to naturalny wzrost

Hej, po crossficie ALT 62 U/L i AST 78 U/L, kreatynina ok, CK nie badane; czy taki skok po ciężkim treningu to normalka, czy powinnam odpuścić i powtórzyć badania po odpoczynku, jak to wygląda u Was?

136 polubień

Tak, AST rośnie po mięśniach, zrób CK i GGT, powtórz po 48–72h odpoczynku.

5 polubień

@gorski dzięki, jutro reset, dam wodę i elektrolity, CK wrzucę w pakiet, w jakich widełkach powiedziałbyś że już panika, a kiedy luz?

4 polubienia

U sportowców AST bywa 2–3x ponad normę po ekscentryce, ALT też rośnie ale mniej, bo mięśnie mają głównie AST; jeśli GGT i bilirubina są ok, to zwykle mięśniowe, zrób CK i LDH, powtórz po 2–3 dobach bez treningu, nawodnij się dobrze.

3 polubienia

Miałam to samo po tabacie, ALT 70, AST 110, po weekendzie spadło prawie do normy.

3 polubienia

Panikować przy objawach: ciemny mocz, ból mięśni nie do zniesienia, CK >5000; bez tego, odpoczynek i powtórka.

14 polubień

Z ziół nie przesadzaj, bo to nie wątroba cierpi; ostropest spoko, ale celuj w regenerację mięśni: magnez, tauryna, sen, lekki spacer, zero alkoholu po WOD, a krew badaj zawsze po 2 dniach luzu.

5 polubień

u mnie ALT 55 po martwym, lekarz tylko spytał kiedy trenowałem, luz

11 polubień

Nie bagatelizuj, u mnie wyszła mononukleoza przy takich wskaźnikach, lepiej zbadać też EBV i CRP.

15 polubień

@renata1968 słusznie, jeśli są objawy infekcji, ale wzorzec AST>ALT po treningu z CK w górze to klasyk mięśniowy.

12 polubień

ja bym dorzuciła potas i wodę z solą, bo po crossie wszyscy zasuszeni jesteśmy

2 polubienia

Pamiętaj, że ALT/AST mają półtrwanie ~17-47h, więc wykres opada z opóźnieniem; trenuj rano, badaj po dwóch dniach przerwy, zawsze na czczo bez bolusa BCAA.

9 polubień

btw ktoś ma kod zniżkowy na CK+elektrolity w diagnostyce, bo drogo jak fix

13 polubień

Aktualizacja: dzień przerwy, dużo wody, ALT 49, AST 63, samopoczucie ok, CK jutro rano zrobię

13 polubień

@justyna63 trend dobry, jeszcze sprawdź GGT dla spokoju i nie trenuj ekscentryki przed badaniem.

9 polubień

Dokładnie, i żadnych ibuprofenów przed WOD, bo miesza wyniki i regenerację.

5 polubień

Jeśli chcesz przyspieszyć zejście markerów po katabolizmie, skup się na glikogenie i stanach zapalnych: 1,2 g/kg węgli w oknie, 25–40 g białka z leucyną, 3–5 g tauryny, 600 mg NAC, 2–3 g EPA/DHA, lekki cold exposure bez przesady, 8h snu, zero alkoholu i sauny dzień-dwa. Dodaj kolagen 10 g dla ścięgien i 500 mg kurkuminy z piperyną.

4 polubienia

te liczby wyglądają na mięśnie, ja miałem AST 200 po biegach w górach i żyje

6 polubień

czasem laboratoria różnią się normami, więc porównuj w tym samym punkcie i o tej samej porze

10 polubień

AST to też w sercu, nie panikujcie, ale jak ból w klacie to SOR

3 polubienia