aktualizacja firmware zaniżyła HRV… czy to tylko u mnie

Po ostatniej aktualizacji firmware mój HRV w nocy spadł z ~42 ms do 31–33 ms, przy identycznym śnie i bez zmian w treningu. Tętno spoczynkowe stabilne. Ktoś ma podobnie, czy to tylko u mnie i błąd algorytmu?

1 polubienie

Mam to samo po wersji 5.3, HRV -15%, reszta metryk bez zmian, chyba filtrują artefakty.

@mariantomaszewski dzięki, którą masz opaskę i czy robiłeś restart czujnika? U mnie pasek ciasny, zero potu, a jednak od tej nocy HRV nisko, nawet podczas rozciągania po kolacji.

To nie musi być realny spadek HRV, a zmiana metodologii: część producentów po update przechodzi z prostego RMSSD z 1‑min okien na adaptacyjne okna i agresywniejszą eliminację artefaktów PPG, zwłaszcza przy mikroruchach. Efekt: niższe RMSSD nocne i mniej szczytów. Porównaj surowe interwały, wersję firmware i sprawdź, czy detekcja pozycji/dłoni nie przeszła w tryb low‑amp. Daj 3–4 noce na rekalkibrację trendu.

u mnie zero zmian, serio może tylko algorytm.

Sprawdź, czy auto-wykrywanie snu nie skróciło pierwszych faz, bo HRV liczą tylko w stabilnych oknach; jak łapie dłubanie w telefonie jako sen, wytnie dobre segmenty i średnia poleci w dół.

Miałem identycznie po update w maju, pomogło zdjęcie i ponowne sparowanie paska, wyczyszczenie styków alkoholem izopropylowym i kalibracja w spoczynku 5 minut. Potem HRV wróciło do normy w trzy noce.

Zmień zegarek, proste, te update to loteria

Jeśli masz dostęp do RR-interval export, sprawdź medianę i IQR vs poprzednie noce; gdy IQR spada, to filtrowanie tnie outliery, niekoniecznie fizjologia. Włącz także tryb raw PPG i zobacz amplitudę w bezruchu.

u mnie też spadło, ale miałem alkohol w weekend, meh, wcześniej, więc może

Nie wiem czemu wszyscy panikują, to tylko liczba, skupcie się na śnie i jedzeniu; mój HRV też pływa dzień do dnia i żyję.

U mnie poprzedni update podbił HRV, teraz spadło, więc wychodzi na korektę metodologii. Zrób test: 10 minut leżysz, oddychasz 6/min, potem sprint na schodach, porównaj RMSSD różnicę względem wersji sprzed update.

potwierdzam, reset i docisk paska pomogły mi

Sprawdź też, czy nie włączył się nowy profil skóry jasnej po update.

Dziś w nocy miałam -20% HRV vs tydzień temu, ale miałam katar i brałam ibuprofen, więc może to nie tylko soft.

Przy niektórych zegarkach aktualizacja zmienia sampling z 25 Hz do 64 Hz i inaczej interpoluje, przez co RMSSD spada, a SDRR rośnie; jakie metryki pokazuje aplikacja po kliknięciu szczegółów nocy?

miałem to, wyłączyłem beta i wróciło do normy od razu u mnie

1 polubienie

Po update czujnik nadgarstka łapie ruchy, pasek na łokciu

Czy ktoś porównywał z EKG pasem? Mój Polar H10 pokazuje HRV stabilnie, a zegarek po aktualizacji ścięty o 10 ms.

Mam teorię, że przenieśli estymację oddechu na noc i koliduje z HRV, bo tętno oddychania u mnie skoczyło, a HRV spadło tego samego dnia.