wykresy w Grafanie, ktoś udostępni dashboard pod neuroforum

Hej, ktoś ma gotowy dashboard Grafana pod neuroforum? Zbieram EEG Muse, HRV z Polar, sen z Oura, nootropy i dziennik subiektywny. Chętnie przyjmę JSON

Mam szablon pod InfluxDB v2 i Telegraf: panele EEG (alfa, beta, artefakty), HRV (rMSSD, pNN50, LF/HF), sen z Oury, notatki jako annotations via Loki. Używam variables: user, session, protocol. Jak chcesz, wrzucę eksport JSON i sample parsers

brzmi sztos, @gmichal321 proszę podeślij, interesują mnie też alerty na spadki HRV

ja mam migrny, głównie patrzę na sen i tętno nocne

Wrzućcie proszę dane w Influx z sensownymi tagami: user, device, protocol, daytype; metryki w jednostkach SI i opisane w meta. Dla EEG nie agregujcie surowego, wyliczcie pasma oknami 2 s z nakładką 50%. HRV liczę z RR po filtracji artefaktów, potem rMSSD, SDNN, LF/HF. Używam Flux do joinów między strumieniami i transformations, a annotations trzymam w Loki. Mogę dorzucić alerty na odchylenia z rolling median

czy to nie jest przerost formy nad treścią? dla mnie wystarczy wykres HR i notatki w notion, ale może mnie przekonacie

Zrobiłem prosty dashboard dla Muse S, eksport wrzucę jak posprzątam nazwy i tagi

Pamiętajcie o jakości sygnału, Muse lubi dryf i mrugnięcia robią śmietnik. Dobrze mieć panel z artefaktami i filtrem, inaczej wnioski będą krzywe

Do snu polecam panel stat z efektywnością i TST, plus trend 7 dni na jednej osi

u mnie sprawdził się gauge dla HRV i kompas dla nastroju, szybciej łapię spadki

Łącze HRV z probiotykami, panel korelacji: rMSSD vs dawki i rodzaje szczepów. Czasem 2 tygodnie opóźnienia, warto dodać lag w transformacjach i porównywać okna

macie exporter do Prometheusa dla Muse albo Oury?

Na Grafana Cloud darmowym limit szybko wpadasz w metryki, warto self-host na RPi4, reverse proxy i podstawowe auth, działa stabilnie miesięcami

Zróbcie repeat panels po zmiennej user, wtedy łatwo przeglądać sesje i protokoły

czy da się z androida logować kroki i puls bezpośrednio do Influx przez Taskera?

Tak, @irena1989: Tasker HTTP Request → endpoint Influx v2 /api/v2/write, token w nagłówku; kroki z Google Fit via Health Connect, puls z BLE plugin, format line protocol

trochę mnie to przerasta, ale fajnie że dzielicie się plikami i tipami

Warto dodać panel z baseline per użytkownik, bo rMSSD jest osobnicze; używam detrending i normalizacji do Z-score przed porównaniami, plus feature flags gdy zmieniam suplementację, inaczej korelacje potrafią kłamać na wykresach

plus jeden za annotations, mega ułatwia pamiętanie zmian

sprawdźcie też pobór prądu urządzeń, Muse i Polar ładuję co dwa dni, panel z energią z gniazdka fajnie pokazuje realny koszt eksperymentów