Druga kawa mnie czasem trzęsie, ktoś testował teacrine na długi fokus bez nerwowości? interesuje mnie porównanie z kofeiną w pracy i treningu
U mnie działa łagodniej niż espresso, energia rośnie powoli i trzyma długo, bez tachykardii; na popołudnie idealne, ale wieczorem potrafi psuć sen
dzięki @rafal94, właśnie o to chodzi, jak z tolerancją po tygodniu codziennie, nie wchodzi szybka adaptacja jak przy kof?
u mnie zero nerwówki, ale lekko podnosi temperaturę ciała, takie ciepło w karku, dziwne ale przyjemne
Nie demonizowałbym drugiej kawy, teacrine to też stymulant i nie każdemu siądzie, placebo też gra rolę, sprawdź sam na spokojnie
Miałam po nim mniej lęku społecznego na spotkaniach w pracy, takie czystsze pobudzenie, ale serce i tak czuć po schodach
Teacrine (theacrine) ma długi okres półtrwania względem kofeiny i słabszą tolerancję receptorową, więc subiektywnie daje stabilny fokus bez pików; mechanistycznie modulacja receptorów adenozynowych i wpływ na dopaminę w jądrze półleżącym, do tego brak wyraźnego wzrostu ciśnienia u większości badanych; uwaga na późne godziny, kumuluje się, a u części osób wydłuża latencję snu, dobrze łączyć z teaniną, nie z trzecią kawą
@organic30 dobrze pisze, dodam że subiektnie mniej drży mi ręka przy precyzyjnej robocie, a efekt jest bardziej liniowy; tolerancja rośnie wolniej niż przy kofie
@organic30 dzięki za rozkminę, czyli lepiej rano i wczesne popołudnie, a na wieczór zero; ktoś łączył z teaniną i ashwą, jak synergia?
Łączyłem z teaniną, wygładza krawędzie, z ashwą u mnie zbyt sennie, na kreatywną pracę ok, na siłownię już nie
Jak wieczorem wpadnie, to robię 10 minut oddechu pudełkowego i ciepły prysznic, wtedy sen wraca; w dzień fajnie do dłuższych sesji
spoko to działa, ale jak wezmę na pusty żołądek to mnie muli, lepiej po śniadaniu
U mnie paradoksalnie ciśnienie skacze minimalnie, więc mierzę czasem, a i tak preferuję to nad drugą kawę, mniej nerwowości
Nie kumam po co dłubać w suplementach, lepiej spać 7-8h i nie szukać skrótów, a potem ewentualnie kawa raz
Rotacja też pomaga, jak robię przerwy weekendowe to efekt wraca świeży w poniedziałek, bez ciśnienia i bez zjazdu
Teacrine spoko ale mnie troche brzuch wykręca jak przesadze, nie kazdemu pewnie lezy
Na ciśnienie nie działa mi wcale, EKG czyste, natomiast skupienie jest bardziej ‘laser’, szczególnie przy pracy analitycznej
Czy ktoś łączył z małą kawą rano, a potem tylko teacrine po 13, żeby nie przesadzić z kofeiną, działa to sensownie?
@lewandowska tak robię, daje to gładki start i długi ogon bez nerwów, ważne żeby nie przesuwać drugiej dawki zbyt późno
@loniewnosc pamiętaj też o nawodnieniu, bo sucha jama ustna to u mnie jedyny minus, poza tym miłe, czyste pobudzenie na kilka godzin