Garmin Venu 2 pokazuje w nocy spadki SpO₂ do 88–90, bez innych objawów, rano ok; to fałszywy alarm czy lecieć do lekarza
Na zegarku PPG bywa kapryśne, sprawdź palcowy czujnik nocny typu O2Ring albo CMS50
@bbartek_85 dzięki, to chyba kupię Wellue O2Ring; ile nocy pomiaru ma sens i czy bardzo zimne dłonie faktycznie zaniżają odczyty znacząco
Zegarkowe SpO₂ to fotopletyzmografia na nadgarstku; przy ruchach, zimnych dłoniach, słabym ukrwieniu, tatuażach czy lakierze łatwo o błędne zaniżenia; dokładność deklarowana ~±2–4% w spoczynku, w nocy bywa gorzej; weryfikuj palcowym rejestratorem (Wellue O2Ring, CMS50F) przez 2–3 noce; patrz na odsetek czasu <90%, liczbę desaturacji (ODI), korelację z chrapaniem/pobudkami; powtarzalne spadki <90% ≥10–20 s z objawami to sygnał do konsultacji i ewentualnego HSAT, jednorazowe dropy bez objawów często są artefaktem
u mnie tez spada jak zimne rece, lipa ten garmin
Miałem podobnie na Ourze, dopiero CMS50E na palcu pokazał stabilnie; najwięcej dropów, gdy spałem na plecach z rękami nad głową
U mnie winne były niska ferrytyna i klimatyzacja w sypialni, zegarki panikowały; po suplementacji i nawilżaczu spadki rzadziej, ale i tak palcowy czujnik dał spokojniejszy obraz niż nadgarstek i zmiana pozycji spania z pleców na bok
jeśli chrapiesz i oddychasz ustami, zegarek złapie dropy; spróbuj pasków na nos
Zrobiłem test porównawczy: O2Ring + Withings ScanWatch + CMS50F; tylko pierścienie/palec miały spójny wykres, zegarek zaniżał przy przewrotach; patrz na ODI w aplikacji Wellue, >5 u mnie wymagało konsultacji i HSAT
Mi zegarki bardziej mieszają w stresie niż SpO₂, ale i tak ufać palcowym
czy żel na paznokciach ma znaczenie, bo mam hybrydę cały czas
Na start: rozgrzej dłonie, załóż czujnik ciasno ale wygodnie, wyłącz ruch przed snem, włącz ciągłe SpO₂; zbierz 2–3 noce; analizuj ODI, czas poniżej 90% i kształt krzywej; wysokość n.p.m. i anemia też zaniżają; przy wątpliwościach konsultuj
jak się dobrze czujesz to chill, ale sprawdź raz noc profilowo
U mnie zegarek walił 85–88, O2Ring potwierdził ODI 7; HSAT wykazał lekkie bezdechy, teraz mam CPAP i wykresy piękne, różnica kosmos nocą ciągle
@sleepexpert_kielce update: O2Ring założony, baseline 96–97, kilka dropów do 88 na ~20 s, ODI 3; aplikacja złapała chrapanie, bez senności rano, robić jeszcze 2 noce czy już konsultować laryngologa
Jeśli lubisz dłubać w danych, z O2Ring można wyeksportować CSV i policzyć własny ODI: licz spadki ≥3–4% trwające ≥10 s na godzinę snu; wygładź sygnał średnią kroczącą ~5 s, bo szum robi fałszywe piksy
Hybryda na paznokciu potrafi namieszać, u mnie palec bez lakieru działał