Raport z CGM i HR: porównałem kolację 3 h vs 1 h przed snem przez 8 nocy; przy 3 h średnia glukoza 88 mg/dL, mniej skoków, HR śr. 52; przy 1 h glukoza 96, więcej mikroprzebudzeń, HR 58, niższe HRV
Świetny eksperyment; fizjologicznie 1 h przed snem to nadal faza aktywnej insulinemii i wolniejszego opróżniania żołądka, więc nocny sympatykotonus rośnie: wyższy HR, wyższa temperatura, płytszy sen, mniej N3; podaj proszę makro kolacji, ładunek glikemiczny, alkohol/kofeina, porę treningu i większa glikemia poposiłkowa nakłada się na pierwsze cykle snu, przesuwając lipolizę i ketogenezę; u części osób skutkuje to również refluksem i mikrodławieniami zwiększającymi pobudzenie chemoreceptorów
@biocardio_pl dzięki, makro: 35 g białka, 60 węgli, 20 tłuszczu; zero alkoholu/kawy, trening 17:00; 3 h curry z ryżem, 1 h owsianka, HRV spadało 12–15% przy krótszej przerwie
u mnie identycznie, 3h luz, 1h wali cukrem i tętno skacze
to chyba placebo, ludzie jedzą późno i żyją spoko
Potwierdzam z badań ciągłych: krótsza przerwa zwiększa area under curve glukozy i podnosi HR o 4–8 bpm; wpływają też większa termogeneza poposiłkowa i refluks, a późny trening pogarsza sprawę; spróbuj białko/warzywa zamiast skrobi lub wcześniejszą kolację
@inflammation @wozniak26 zero zgagi, ale temp. skóry +0.3°C przy 1 h, latencja snu +9 min; AUC glukozy +18%, HR +6 bpm; 3 h daje TST +32 min i mniej wybudzeń
ja mam odwrotnie, ale jem ciężko i piję herbatke po nocy, wiem że źle
@dkrzysiek_dev jakie HRV liczyłeś: RMSSD, SDNN, czy readiness z Oury; i czy korelowało to z liczbą przebudzeń i subiektywną sennością rano
Dorzucę tip: 3–4 h plus lekki spacer po kolacji często normalizuje glikemię nocną
Zbieram dalej dane przez 3 tygodnie, dorzucę pomiary temp. rdzeniowej i później wrzucę arkusz; na razie wniosek: 3 h wygrywa u mnie, śpię głębiej i mam lepsze poranki, mniej mgły