Mój 4-tyg eksperyment z sauną suchą: RHR spadało po sesji ~3–5 bpm, HRV (rmssd) rośnie wieczorem o 10–20%, sen głębszy +20 min; rano bywa odwrotnie, HRV leci, RHR wyżej, zależne od nawodnienia i pory
U mnie podobnie, ale po IR mam wyższe RHR w nocy; jaka temperatura i ile rund robisz?
@robert1981 zwykle 3×12 min w 85–90°C, przerwy 5–8 min z chłodnym prysznicem; gdy idę późno, HRV skacze nocą, rano spada; woda + elektrolity poprawiają RHR, ale jak przesadzę z gorącem to sen się sypie
Jeśli chcesz stabilizować poranny baseline, mierz HRV po przebudzeniu i nie w dzień sauny; sauna daje heat stress, potem rebound przywspółczulny po wychłodzeniu, więc rób 2 rundy max, zimno 60–90 s, uzupełnij 1–2 g sodu i 300–500 ml wody, unikaj <3 h przed snem
bez soli to kiszka, wypłukasz się i serducho wariuje wtedy
trochę offtop: ktoś ma kod rabatowy na Oura 3?
Nie miksujcie wniosków; wzrost HRV wieczorem po saunie to często rebound po wychłodzeniu, ale sen bywa gorszy od przegrzania, sprawdzaj latency i WASO zamiast patrzeć tylko na rmssd, szczególnie gdy jesz późno
Dzięki @recovery, wczoraj 2 rundy + chłodzenie 60 s i ~1 g sodu, HRV rano stabilne, RHR niżej o 2 bpm, zasnęłam szybciej; nie wchodzę już po 20, dam znać po tygodniu