Zrobiłam dziś prolaktynę ok. 9:30 po małej kawie i biegu na autobus, wynik 38 ng/ml przy normie do 25, powtarzać badanie czy panikować?
powtórz na czczo i bez kawy, odpocznij 20 min w poczekalni, stres i kofeina mogą podbić PRL
dzięki @franciszek1978, zrobić też makroprolaktynę i test po metoklopramidzie, czy najpierw zwykła kontrola?
Kawa sama ma mały wpływ, większy ma stres, ucisk piersi, brak snu; powtórz 8–10 rano na czczo, 20–30 min odpoczynku, bez wysiłku i stymulacji; jeśli znów >25, dołóż makroprolaktynę oraz rozcieńczenie próbki w labie
u mnie kawa + zarwana noc dała wynik 2x wyżej, po tygodniu powtórka na luzie i było ok
Warto odczekać 3 dni bez intensywnego treningu i alkoholu, nie stymulować brodawek; jeśli objawy typu mlekotok/nieregularne cykle, wtedy diagnostyka dalej: makroPRL, TSH, czasem MRI
serio, po co pijecie kawę przed badaniem, to jak ściągać na teście
ok, jutro bez kawy i wcześniej, posiedzę przed pobraniem; @sleepexpert_kielce dzięki za checklistę, @baran wiem, głupi pomysł z tą kawą
Dodam tylko, żeby badać w tym samym labie, bo metody różnią się sporo
meto w kapsułce dzień wcześniej też może podbić, uważaj na leki przeciw nudnościom i SSRI
Jak będziesz mieć wynik po powtórce, wrzuć proszę, ciekawa jestem, u mnie kiedyś 45 ng/ml tylko przez stres