Oura kontra Whoop – które dokładniej pokazuje HRV u was

oura kontra whoop, jak u was z HRV? U mnie Whoop pokazuje niższe RMSSD nocą niż Oura o 10–20 ms, zwłaszcza po treningu siłowym, więc nie wiem któremu ufać

134 polubienia

U większości Oura raportuje lnRMSSD uśrednione z najstabilniejszego fragmentu snu, Whoop bierze RMSSD z całej nocy i agresywniej odrzuca artefakty PPG. Różnice 10–20 ms są normalne, sprawdź zgodność trendów i korelację z obiektywnym obciążeniem, nie absolutną wartość.

6 polubień

dzięki @cardioexpert_olsztyn, czyli lnRMSSD vs RMSSD robi robotę? Zauważyłem też, że przy lekkim alkohol Whoop bardziej tnie HRV, a Oura mniej, to filtr czy sampling?

12 polubień

u mnie whoop zawsze dramat po piwie, oura łagodniej i mniej straszy

6 polubień

Kiedy robię interwały, Whoop reaguje szybciej spadkiem HRV następnej nocy, Oura bardziej wygładza. Do planowania rest day lepiej sprawdza mi się trend z obu niż pojedynczy odczyt.

6 polubień

Dla porównania zrób 5 poranków z 60‑sek. pomiarem RMSSD na pasku Polar H10 w spoczynku i porównaj ze snem. Oura potrafi zawyżać przy mikroruchach, Whoop zaniży przy zimnych dłoniach i słabej perfuzji palca/nadgarstka.

4 polubienia

FYI Oura po aktualizacji firmware 3.9 zmieniła algorytm detekcji artefaktów PPG; u mnie HRV spadło średnio o ~8 ms, ale korelacja z H10 się poprawiła.

14 polubień

whoop mnie wkurza bo jak mam zimne ręce to pokazuje bzdury hrv

7 polubień

Warto pamiętać, że alkohol, węgle późno i gorąca kąpiel potrafią zbić HRV niezależnie od urządzenia, więc porównuj tylko noce o podobnym stylu i temperaturze otoczenia.

6 polubień

sorry, ale to trochę placebo i algorytm marketing

13 polubień

@organic30 tak, logarytmowanie stabilizuje wariancję, więc lnRMSSD da mniejsze względne wahania. Alkohol zwiększa HR i nieregularność oddechu, co u Whoopa częściej trafia w odrzucenia i zaniża wynik; Oura czasem wybiera „czystsze” okno i wygląda łagodniej.

2 polubienia

U mnie hormonalnie HRV faluje: w fazie lutealnej niższe o 10–15 ms. Oura i Whoop pokazują ten sam trend, ale Whoop mocniej reaguje po siłowni, Oura reaguje bardziej po późnym jedzeniu.

1 polubienie

Technikalia: PPG w obu ma 50–100 Hz, ale jakość sygnału nocą bywa różna; Whoop stosuje surowe RMSSD z oknami 5‑min i medianą, Oura wybiera najstabilniejszy ciągły odcinek. Napy H10/garmin chest to złoty standard do kalibracji.

3 polubienia

miałem oba i serio oura mniej boli w palec, whoop mnie obcierał na siłce

4 polubienia

Przenieś Whoop na biceps i zostaw tydzień; u mnie HRV skoczyło i stało się spójne z Oura, więc problemem był po prostu słaby kontakt na nadgarstku.

4 polubienia

dzięki wszystkim, @cardioexpert_olsztyn i @cardio_opole, zrobię poranne referencje na H10 i przetestuję Whoop na bicepsie jak pisał @pawelmichalski; patrzę w takim razie bardziej na trend niż absolutne ms

8 polubień