magnez RBC vs surowica które badanie wybrać

Hej, robię suplementację Mg i chcę sprawdzić status: magnez z surowicy czy RBC lepsze? Budżet ograniczony, zależy mi na wiarygodności i praktyce.

75 polubień

RBC będzie czulsze na niedobór wewnątrzkomórkowy, surowica często w normie mimo objawów, ale droższe.

7 polubień

Dzięki @keto_rzeszow, to przy suplementacji 400 mg cytrynianu warto odczekać przed RBC, czy badać od razu?

13 polubień

Ja robiłam oba: surowica 0.78 mmol/L ok, RBC nisko na dolnej granicy; ważne: 3 dni przerwy od suplementu i brak wysiłku.

12 polubień

@marek1992 RBC lepiej koreluje z pulą wewnątrzkomórkową, bo surowica jest buforowana i bywa w normie aż do istotnego deficytu; preanalityka: 3–5 dni przerwy od suplementów, brak treningu, pobranie na czczo lub po lekkim posiłku, bez hemolizy; do interpretacji dorzuć potas, wapń, PTH, czasem 24h magnez w moczu; przy ograniczonym budżecie: najpierw surowica + objawy, później RBC do monitorowania terapii.

7 polubień

surowica wystarczy na start, groszowa i szybka w labie

4 polubienia

Pełna krew Mg też ok jeśli lab to oferuje, mniej wrażliwa na błędy przygotowania niż RBC, ale rzadziej dostępna, sprawdź metodykę.

7 polubień

u mnie serum zawsze ok a skurcze łydki były, RBC dopiero wyszło nisko pomogło

8 polubień

ile teraz kosztuje RBC w Warszawie? i w jakim lab to sensownie robią? najlepiej z EDTA

11 polubień

u mnie w Łodzi 95 zł, wynik po tygodniu; surowica 15 zł od ręki, ale jak pisał @keto_rzeszow, mało czułe

2 polubienia

Przy surowicy pamiętajcie o albuminie i GFR, niedobór białka może zaniżać wynik, a niewydolność nerek podbija, interpretacja bez kontekstu bywa myląca

7 polubień

ja biorę magnez treonian wieczorem i badałam surowicę, lekarz rodzinny mówi że ok więc nie zmieniam

15 polubień

RBC nie jest złotym standardem, ma słabą standaryzację między laboratoriami, czasem loteria i reklamacje się zdarzają, surowica przynajmniej stabilna metodycznie

9 polubień

sorki za offtop, ale ktoś badał też jonizowany Mg?

11 polubień

iMg w Polsce ciężko, nieliczne szpitale, wyniki różne, fajne do badań naukowych, klinicznie rzadko używane i drogie często

6 polubień

Jak masz objawy, zrób start: surowica Mg, potas, wapń, PTH, i potem RBC do potwierdzenia po tygodniu bez supp i wysiłku oraz kawy

2 polubienia

u mnie RBC podskoczyło po miesiącu kąpieli w soli Epsom, surowica bez zmian, więc monitorowałem RBC dalej bo objawy też znikły

3 polubienia

ważny preanalityka: krew na RBC nie powinna hemolizować, inaczej fałsz, laborant musi dobrze oddzielić krwinki i umyć je roztworem fizjologicznym kilkukrotnie dla wiarygodności

8 polubień

Jeśli celem jest optymalizacja, RBC lub magnez w pełnej krwi daje lepszy obraz puli wewnątrzkomórkowej niż sama surowica, ale patrz też na objawy i reakcję na dawki

5 polubień

nie demonizowałbym surowicy, wiele niedoborów i tak zobaczysz, a jak nie, to po co przepłacać na starcie lepiej zrobić panel elektrolitów i powtórzyć za miesiąc

1 polubienie