Hej, wyszła mi podwyższona Lp(a) 168 nmol/L, LDL-C 115 mg/dL, APOB nie wiem, 35 lat, bez leków. Co w praktyce robić i na co uważać?
Sprawdź też apoB i lipidy na czczo, dociśnij LDL poniżej 70, a Lp(a) niestety głównie genetyka.
Dzięki @mariusz1977, zamawiam apoB i panel, póki co wrzucę bardziej restrykcyjny LDL dietą i zobaczę czy kardiolog wspomni o PCSK9.
Lp(a) to prawie czysto genetyka, nie reaguje na dietę, czasem rośnie na statynach; plan praktyczny: agresywnie zbijamy apoB/LDL-C (docelowo apoB <65 mg/dl, LDL-C <55), rozważyć skan CAC do stratyfikacji, styl życia perfekcyjny, ewentualnie PCSK9 jeśli ryzyko/rodzinne, niacyna obniża Lp(a) ale brak korzyści klinicznych, aspiryna niskie dawki tylko przy wskazaniach i po ocenie ryzyka krwawienia.
U mnie Lp(a) 210 nmol/L, zrobiłem CAC=0 i uspokoiło głowę, ale LDL zbiłem ezetimibem + statyna do 49 mg/dL.
potwierdzam, moja Lp(a) nie drgnęła, dopiero PCSK9 poprawił profil, wcześniej dieta tylko LDL w dół
Sprawdź też jednostki: mg/dl vs nmol/L, bo przelicznik jest nieprosty, nie używaj kalkulatorów z internetu; poza tym wyklucz wtórne czynniki (niedoczynność tarczycy, przewlekła choroba nerek), zrób pełny lipidogram z apoB i lipoproteiną(a) powtórnie inną metodą.
ja bym najpierw zrobił echo serca i spokój
Czy ktoś łączył ezetimib ze słabszą statyną przy Lp(a), jak z tolerancją?
Aspiryna? Lekarz mówił, że przy rodzinnej hiper-Lp(a) czasem się daje 75 mg, ale to indywidualne.
U mnie gen LPA dodatni, nic nie rusza Lp(a), więc celuję w LDL jak najniżej i śpię spokojniej.
W skrajnych przypadkach działa afereza LDL, ale to ciężki temat i raczej przy bardzo wysokim ryzyku lub po incydentach.
Dieta: dużo błonnika, fitosterole, mniej SFA, więcej nienasyconych, masa ciała w dół; Lp(a) nie spadnie, ale apoB tak.
czy ktoś ma kod zniżkowy na badania w diagnostyce, bo ceny poszalały
Zrób CAC i IMT, jeśli CAC=0 i brak innych czynników, można spokojniej, ale ja i tak celowałbym w LDL <55 mg/dL przy Lp(a) 168.
miałam podobnie, po ezetymibie brzuch marudził, dopiero zmiana statyny pomogła, teraz LDL 58 i ok
Nie przesadzajmy, tyle ludzi ma wysoką Lp(a) i żyje 90 lat, stres szkodzi bardziej.
Niacyna 1 g/d obniżyła mi Lp(a) o ~25%, ale HDL spadł, cukry gorzej i lekarz kazał odstawić, więc ostrożnie.
Trening wytrzymałościowy + siła 2x/tydz poprawił profil TG/HDL i ciśnienie, Lp(a) bez zmian, ale warto dla całokształtu.
Jeśli jest wywiad rodzinny choroby serca, nie czekaj, idź do lipidologa; jeśli nie, zacznij od LDL i CAC.