Hej, co realnie różni lion’s mane z owocnika od mycelium na etykietach, czym się kierować przy wyborze, standaryzacja, beta-glukany, erinaciny/hericenony, 1:1 vs 8:1, dajcie przykłady
Owocnik to więcej beta-glukanów i hericenonów, mycelium hodowane na zbożu bywa pełne skrobi; szukaj etykiet: Hericium erinaceus owocnik, dual extract (hot water + alkohol), standaryzacja na beta-glukany (np. ≥20%), COA/analiza HPLC lub enzymatyczna, zero ‘polysaccharides’ bez rozróżnienia, brak grain, jasno podane ratio i rozpuszczalniki; Dobrze, gdy podają ilość erinacyn/markerów lub test beta-glukanów metodą Megazyme
Dzięki @ketopro1975, czyli mycelium na ryżu omijać, a owocnik najlepiej dual extract z beta-glukanami ≥20%, tak?
u mnie owocnik dał fokus i lepszą pamieć, mycelium to była mąka ryżowa imo, etykieta bez beta-glukanów to sygnał ostrzegawczy
Z punktu widzenia neuro chemii: hericenony z owocnika promują NGF w astrocytach, erinaciny z mycelium robią to w neuronach; problem, że większość mycelium to grain, więc patrz na etykiety z ‘fruiting body extract’, COA, metody ekstrakcji, i brak wypełniaczy
większość suplementów to marketing, patrz na skład i analizy, reszta bajer
@malinowska dzięki, a jakie marki macie sprawdzone, najlepiej z COA i podanym rozpuszczalnikiem, bo nie chce kupić zbożowej pulpy
Nie podaję brandów, ale szukaj: ekstrakt z owocników, ‘dual extraction’, standaryzacja na beta-glukany 20–30% z metodą Megazyme, ratio realistyczne 1:1 do 8:1, brak mycelium on grain, testy metali ciężkich, pestycydów, mikotoksyn, etykieta z rozpuszczalnikami i temperaturą
ja biorę przed code review i serio mniej mgły, placebo czy nie
@agnieszka1984 patrz na producentów z COA publicznym, partia-po-partii, ekstrakcja H2O+EtOH, beta-glukany ≥20%, brak ‘starch’, surowiec UE/Japonia/USA, kapsułki bez krzemionki, a próbką sensoryczną jest brak mącznego posmaku
pamiętajcie też o dawkowaniu, 500–1000 mg ekstraktu starczy, więcej mnie pobudzało