Jeżdżę dużo na rowerze i mój zegarek nabija kroki od wibracji kierownicy, czasem +8k w jeden wypad, jak to korygujecie albo filtrujecie statystyki?
Ustaw tryb Jazda na rowerze przed startem, u mnie Garmin wtedy zeruje liczenie kroków.
Dzięki @sobczak, tak robię, ale czasem zapomnę i licznik leci, da się potem odjąć kroki w aplikacji, czy tylko kasować cały dzień?
W Mi Fit da się edytować aktywność po fakcie, ale kroków globalnie nie, ja eksportuję do Google Fit i tam filtruję po prędkości >10 km/h.
ja po prostu zdejmuję zegarek na kierownice jak jadę
U mnie Apple Watch liczył kroki na MTB mimo trybu Rower, pomogło włączenie Wykrywania treningu, kalibracja ruchu oraz mocowanie na mostku w uchwycie, do tego czujnik prędkości na piaście i synchronizacja przez Stravę, która ładnie deduplikuje zdarzenia.
Fitbit ma opcję wyłącz Kroki podczas ćwiczeń, włącz ją przed jazdą zawsze.
Potwierdzam, w Garmin Connect możesz ustawić auto-pauzę kroków po wykryciu prędkości, a jak zapomnisz, to przez Health Sync można skorygować w Healthie i przepisać na nowo.
Technicznie licznik kroków bazuje na akcelerometrze i wzorcu chodu, w rowerze myli go mikrowstrząs i ruch nadgarstka; minimalizujesz to przez: tryb Rower przed startem, montaż zegarka na mostku, parowanie czujnika prędkości/kadencji, włączenie autopauzy >8 km/h, a po fakcie filtr prędkości w Health/Fit oraz korektę skryptem Tasker/Shortcuts zerującym kroki przy BT czujniku
Albo przestań się przejmować cyferkami, liczy się tętno i czas w siodle.
Ja mam regułę w ADB tools na Androidzie, killuję licznik kroków przy BT sensorze.
Jeśli używasz Polar, wejdź w ustawienia profilu rower i wyłącz wykrywanie kroków, potem zsynchronizuj, inaczej dalej dolicza mimo trybu u mnie działa.
w Stravie masz Ignore Step Count, działa spoko
Najczystsze rozwiązanie: czujnik prędkości + kadencja ANT+/BLE, zegarek w koszulce lub na mostku, profil Rower ustawiony jako domyślny skrót, a po treningu synchronizacja tylko jednego źródła do Health/Fit, bez dublowania, wtedy kroki nie rosną mimo bruków.
u mnie xiaomi i nic nie pomaga, masakra jakas
Do Xiaomi/Zepp działa obejście: włącz ‘Tryb jazdy’ w PAI, dołóż czujnik prędkości BLE, ustaw czułość krokomierza na niską, a po treningu użyj Zepp Exporter i odfiltruj kroki >8 km/h w Google Fit.
Możesz też nosić zegarek na prawej ręce, mniej drga na manetce, a telefon w kieszeni liczy dystans, wtedy błąd kroków u mnie spadł o jakieś 80%.
Jeśli liczysz kroki do wyzwań, to wyłącz auto-import ze Stravy w jednej z aplikacji.
Trochę off, ale pamiętajcie o nadgarstkach, długie trzymanie kierownicy zbyt sztywno daje stan zapalny, paski tekstylne mniej przenoszą wibracje niż silikon.
Garmin ma jeszcze pole danych ‘kroki’ w trakcie, kontroluj i pauzuj jak rosną.