Hej, jaka różnica między kortyzolem rano a wieczorem jest uznawana za normalną? U mnie 19 µg/dL o 8:15 i 4 µg/dL o 22:00, to okej?
Wygląda ok, rano zwykle 3–5x wyżej niż wieczorem, ważny stały timing próbki i bez kawy, sportu, stresu przed pobraniem
dzięki @kowalski67, a kawa przed pobraniem psuje wynik? wypiłem pół espresso po przebudzeniu, 30 min przed pobraniem, teraz się zastanawiam czy powtarzać
Twoje 19 vs 4 µg/dL wygląda fizjologicznie: typowo poranny szczyt 7–9 rano i spadek wieczorem daje ~3–6x różnicy, z całodziennym zjazdem 50–80%; CAR po przebudzeniu może jeszcze podbić o 50–60% w 30–45 min, więc ważna stała pora i warunki; kofeina, nikotyna, trening, stres podbijają kortyzol, więc na badanie: bez kawy, bez wysiłku, 20–30 min odpoczynku; praca zmianowa, mało snu, OCP/estrogeny (CBG) i choroby zaburzają rytm; dla monitoringu polecam 4-punktowy ślinowy profil z tej samej doby
u mnie rano 480 nmol/L a wieczorem koło 120, lekarz stwierdził że git, byle nie odwrócone
Pamiętaj też o pozycji: siad w poczekalni 20–30 min przed pobraniem stabilizuje, po biegu z schodów wynik bywa wyższy
keto i post przerywany często obniżają wieczorny kortyzol, ale początek adaptacji potrafi go podbić, szczególnie przy zbyt mocnych treningach
Mam wyniki w nmol/L: 650 rano, 150 wieczór, czy przelicznik 27,59 dla µg/dL ma znaczenie przy ocenie różnicy, czy patrzeć tylko proporcje?
Przelicznik 1 µg/dL ≈ 27,59 nmol/L; proporcja zostaje ta sama, więc 650/150 ~4,3x i to wygląda prawidłowo przy zachowaniu standardowych warunków pobrania
Jak chcesz doprecyzować rytm, zrób ślinę 4x w domu: po przebudzeniu, +30 min, popołudnie, późny wieczór; wyjdzie krzywa i CAR, a koszt mały; przy odchyleniach lekarz czasem dorzuca 1 mg dex test na noc
serio, nie panikujcie, każdy dzień trochę inny, byle trend był stabilny i sen ogarnięty, bo bez tego żadne wykresy nie mają sensu xd
mega dzięki @hormonesexpert_lodz, powtórzę bez kawy i po 20 min siedzenia; warto dorzucić DHEA-S albo ACTH, czy na razie wystarczy kontrola ślinowa 4-punktowa?
od siebie: oddychanka 6–10 min rano fajnie uspokaja CAR i cały dzień
Sprawdź też obciążenie treningowe i regenerację: mocne HIIT wieczorem, pobudzacze, alkohol i światło do późna trzymają kortyzol wyżej; u mnie pomogło przenieść cardio na 7:00 i wprowadzić 3 rest days
ja bym tylko nie piła kawy przed