jak ustawić strefy tętna pod Zone 2 w różnych ekosystemach

Siema, chcę ustawić sensowne Zone 2 pod różne ekosystemy: Garmin, Apple Watch, Polar, Suunto, COROS i Strava. Lepiej bazować na %HRmax, HRR czy progu mleczanowym/LTHR? Jak to włączyć krok po kroku w każdym

19 polubień

Garmin: Ustawienia użytkownika → Strefy tętna → Oparte na HRR, Zone2 65–75% HRR, reszta domyślna

@stepien dzięki, zrobiłem HRR i mam 128–147 jako Zone 2 przy spoczynkowym 52 i max 187, brzmi sensownie? jak to ogarnąć na Apple Watch

1 polubienie

Apple Watch: iPhone → Watch → Trening → Strefy tętna → Ręcznie, wpisz HR max i spocz, przełącz na Rezerwa tętna jeśli chcesz HRR 65–75% dla Z2. Garmin: Connect → Ustawienia użytkownika → Strefy, wybierz LTHR lub HRR, pod Z2 daj 70–80% LTHR albo 65–75% HRR. Polar: Flow → Profile sportowe → Bieganie → Tętno → Własne, ustaw progi. Suunto: Aplikacja → Strefy treningowe → Tętno → Niestandardowe. COROS: Profil → Training Zones → Heart Rate → Manual. Strava: Ustawienia → Kontrola tętna, wprowadź własne zakresy

4 polubienia

u mnie garmin sam liczy strefy ale to średnio działa

4 polubienia

Jeśli bez testów, Maffetone 180-wiek i talk test, Zone2 trzymasz swobodny oddech

2 polubienia

Suunto ma osobne strefy na dyscypliny: w app → Profil → Strefy treningowe ustaw dla biegu i roweru osobno, najlepiej po teście 20–30 min na progu, wtedy Z2 to około 70–80% LTHR, oddech przez nos, zero zajezdzania

3 polubienia

@hormonesexpert_lodz mega, dzięki za checklistę, w Apple już działa; @gmichal321 faktycznie Suunto pozwala per sport, to zmieniło dużo, tętno nie skacze mi już tak przy podbiegach

2 polubienia

Różnica HRR vs %HRmax bywa spora u osób z niskim HR spocz, dlatego ja ustawiam HRR 65–75% dla Z2, a dla kolarstwa patrzę też na moc, bo tętno laguje 1–2 minuty i zawyża początek

6 polubień

W Polar Flow możesz ręcznie: Ustawienia → Profile sportowe → Tętno → Własne zakresy

3 polubienia

Na Apple watchOS 9+ są automatyczne strefy, ale przestaw na Ręcznie i podaj HR max oraz HR spocz, wtedy Watch liczy HRR i Zone 2 trafia lepiej

Pamiętajcie o lekach beta-blokerach, kawa też robi swoje; wtedy Z2 po HRR może wyjść niżej, więc lepiej kalibrować po teście progowym albo Talk Test z dłuższego rozgrzanego odcinka

2 polubienia

COROS: Profil → Settings → Training Zones → Heart Rate Zones, przełącz na Manual i wpisz Z2

2 polubienia

Strava Relative Effort lepiej działa gdy ustawisz swoje strefy ręcznie, inaczej zawyża mi easy

2 polubienia

Update: po LTHR z testu 30 min Z2 wyszła 140–152, czuję spoko adaptacje

1 polubienie

Dla biegaczy i kolarzy róbcie osobne strefy, bo HR przy tej samej mocy/prędkości reaguje inaczej; Z2 to tlen, więc testy FTP/LT pomagają, ale pilnujcie też RPE i oddechu

1 polubienie