Jak robić „blind” dla suplementów w domu

Chcę zrobić domowy „blind” dla kilku suplementów (np. kreatyna vs placebo, ashwagandha, omega), żeby nie wiedzieć co biorę i ocenić efekty; mam kapsułki żelatynowe, waga, żona może losować. Jak to ugryźć sensownie w praktyce?

55 polubień

najprosciej żona pakuje kapsy A/B, ty łykasz i zapisujesz, po tyg zmiana i porównanie

6 polubień

Dzięki @adrian1978, jak maskować różnice w smaku/zapachu? ryżowa mąka jako placebo wystarczy i nie popsuje brzucha?

4 polubienia

Zrób prosty randomizowany crossover: przygotuj zestawy A/B w identycznych nieprzezroczystych kapsułkach (ta sama masa końcowa), placebo: celuloza mikrokrystaliczna lub inulina; ujednolicaj smak i zapach dodając szczyptę kwasku lub kakao do obu, mieszaj do jednolitej frakcji; zablokuj kolejność (AB/BA) kopertami, kod trzymaj poza zasięgiem; dawkuj o stałej porze, bez kofeiny; loguj objawy i metryki; po cyklu odślep i zrób test ślepoty, analiza: różnice sparowane

6 polubień

u mnie różnice zapachu rozwiązały kapsułki czarne, a do obu wsypywałem odrobinkę kakao, serio wyrównuje wrażenia i nie czuję różnic

5 polubień

Jeśli testujesz olejowe (np. omega), użyj softgeli w kolorze bursztynowym i napełniaj pipetą: A olej MCT, B olej MCT + substancja; waż równe mg, przechowuj w chłodzie i opisuj jedynie kodem

1 polubienie

a jak nie mam wagi jubilerskiej to na łyżeczkę da radę czy lipa

10 polubień

odetnij kofę i trenuj o tej samej porze, inaczej szum w danych

4 polubienia

Zrób arkusz: data, kod kapsułki, godzina, sen, HRV, nastrój w skali, trening; kod losuj seedem z random.org i zapisz w zaszyfrowanym pliku

9 polubień

tyle zachodu dla kreatyny? serio, kup monohydrat i jedz normalnie, placebo tu niewiele zmieni

2 polubienia

Dzięki @nutritionimmune_pl, celuloza vs inulina – która mniej ryzykuje rewolucje jelitowe przy kilku kapsach dziennie? @magdalena1998 ja mam tanią wagę 0,01 g, łyżeczka to loteria i ryzyko odślepienia

5 polubień

Przy adaptogenach smak to killer: standaryzowana ashwagandha jest gorzka, placebo podszyj prażoną cykorią lub minimalną stewią w obu kapsach, obie strony maskuje kakao; rób 2 tygodnie fazy z washout 5 dni, bo receptory się adaptują

u mnie woreczki strunowe śmierdziały plastikiem, przełożyłem do szkła i git

moja żona pomyliła kody raz, teraz robię koperty z podpisem i datą

13 polubień

pamiętaj o bezpieczeństwie: nie łącz nieznanych ziół, sprawdź interakcje i zacznij od połowy dawki, szczególnie przy adaptogenach

4 polubienia

a ktoś robił blind na kawie bezkofeinowej vs normalnej? ciekawe czy wyczuję

6 polubień

używaj kapsułek w tym samym kolorze i rozmiarze 00, mieszaj proszki do identycznej masy, zakładaj rękawiczki żeby nie było zapachu

9 polubień

jak robisz A/B, notuj też dni cyklu jeśli to dotyczy, bo to rozwala nastrój niezależnie od suplementu

8 polubień

ile prób na fazę żeby miało sens statystyczny, tydzień to mało chyba

1 polubienie

Myślę @zbigniew1968 że zrobię 2×14 dni jak pisał @nutritionimmune_pl, plus test ślepoty na końcu, potem wrzucę arkusz z wynikami

4 polubienia