Od kilku tygodni fenix 7 rejestruje mi nocną temperaturę skóry i zauważyłem, że dwa dni przed katarem mam +0.3–0.5°C od bazowej; czy u Was epix/fenix też tak sygnalizuje zbliżające się przeziębienie, czy to tylko przypadek i placebo?
U mnie różnica giganta, czasem -0.6, czasem +0.4 i zero chorób, więc hmm
@pawel70 jasne, ale ja mam powtarzalność trzy epizody pod rząd, dość podobne wykresy
to ma sens fizjologiczny: infekcja zwiększa produkcję cytokin, rośnie tętno spoczynkowe i dochodzi do lekkiej wazodylatacji, więc czujnik podczerwieni/PPG w fenix/epix widzi wyższą temperaturę naskórka; ale klucz to baseline minimum 14 nocy, stała pościel, brak alkoholu i podobna temperatura sypialni, inaczej dostajesz szum; koreluj też z HRV i oddechem, spadek RMSSD + wzrost temp o 0.3–0.5°C dzień–dwa przed objawami to u mnie dość powtarzalny marker
U mnie epix 2 sygnalizuje podobnie, zwłaszcza zimą
u mnie było tak że po późnym treningu temp skacze i wygląda jak infekcja, ale to tylko przetrenka; garmin dodał potem notke o wpływie wysiłku, więc trzeba patrzeć szerzej
Pamiętajcie, że to nie temperatura rdzeniowa, tylko skóra nad nadgarstkiem; każde odkrycie kołdry, termofor, nawet krem rozgrzewający robi artefakt, więc bez notatek kontekstowych korelacja może być przypadkowa i wnioski polecą
Zebrałem 90 nocy: +0.4°C średnio przed bólem gardła, czułość 0.71, fałszywe alarmy po alkoholu
Tip: standardowa piżama, ręka pod kołdrą, wyłącz ogrzewanie na noc, notuj wieczorne sauny/zimne prysznice; wtedy trend z fenixa robi się czytelniejszy i mniej skacze
Czy epix ma inny algorytm niż fenix 7? U mnie rozjazdy są większe po aktualizacji 15.09
@biohacking_chorzow dzięki, dorzuciłem baseline 21 nocy i notatki; @henryk_1993 fenix 7x, FW 15.09 też, skoki po treningu siłowym największe, poza tym +0.3 dzień przed katarem potwierdzone
Ja bym nie panikował, to tylko liczby z zegarka
U kobiet cykl miesieczny robi ogromny wpływ: w fazie lutealnej mam stale +0.2–0.4°C, więc infekcję widzę dopiero gdy temp skoczy nietypowo wysoko wraz ze spadkiem HRV i lekkim wzrostem tętna
Policzcie sobie z trzech miesięcy odchylenie standardowe nocnej temp i ustawcie alert na +2σ; u mnie redukcja fałszywych alarmów gigant, a przeziębienia łapię dzień wcześniej