Hej, czy ktoś używał lamp SAD u dzieci w wieku 7–12? Zima dobija, szkoła rano dramat, myślę o 10k lux przy śniadaniu. Jakie czasy, dystans, marki bezpieczne, na co uważać (oczy, migreny, ADHD)? Dzięki za wskazówki
Dla dzieci stosujemy konserwatywnie: 10 000 lux w odległości zgodnej z kartą urządzenia, zwykle 30–45 cm, 15–20 minut rano między 6:30 a 8:30 przez 5–7 dni w tygodniu; oczy otwarte, ale nie wpatrywać się w źródło, bez UV, CRI wysoki, temp. 5000–6500K, omijać jaskrę, migreny światłoczułe, leki fotouczulające, monitorować pobudzenie i sen
Dzięki @protocolexpert_torun, a dla 9-latki zaczynać od 5 czy 10 minut? Lampę mam 10k lux Beurer TL, stawiać na bok czy centralnie przy stole?
U nas 11-latek używa TL80, 10k lux, 20 minut przy płatkach rano, lampę ustawiam 30 cm z boku, lekko powyżej oczu, patrzy na ćwiczenia z matmy, humorek lepszy po tygodniu, byle nie wieczorem bo rozkręca
Mieliśmy migreny u córki, przy 10k było za mocno, 5k lux 30 min zadziałało lepiej
Światło poranne przesuwa zegar przez siatkówkowe komórki melanopsynowe, dlatego liczy się natężenie na oku i czas; dzieci mają większą wrażliwość, więc wolę 5–10 minut startowo przy 10k lux, zwiększać co 2–3 dni, cel: lepszy kortyzol rano, melatonina nocą
u nas lampka ikea to nie to, dopiero prawdziwa SAD zrobiła robotę, ale dziecko mówiło że raz go oczy bolały po 25 min
Uważaj, jeśli w rodzinie były epizody maniakalne lub u dziecka ADHD z tendencją do nadpobudliwości, wtedy skracaj ekspozycję, światło wcześnie, zero po 10:00; widziałem przypadki pogorszenia snu po zbyt późnych sesjach
Marki sprawdzone: Beurer TL, Lumie, Philips, ważna deklaracja 10k lux bez UV
Kombinuj też z białkiem na śniadanie, u nas energia skoczyła zimą mocno
Nie łącz z ekranem tablet + lampa, bo dzieci wpatrują się w punkt, lepiej książka, rysowanie, światło z boku powyżej linii oczu
ja bym zaczęła od 5 min i obserwacja
@alicja_1964 start 5–7 min przy 10k lux, odległość realna 35–40 cm, lampa z boku powyżej osi oczu, co 2 dni +2 min do 15–20
Okulista nas upomniał, żeby robić przerwy wzrokowe co kilka minut i sprawdzić dno oka jeśli są objawy suchości, dzieci mrugają mniej przy jasnym świetle, więc nawilżające krople mogą pomóc, szczególnie zimą przy kaloryferach
Nie popadajmy w gadżeciarstwo, wyjdźcie 20 min na słońce gdy tylko jest jasno, nawet w pochmurny dzień masz 2–5k lux
u wnuczki pomogło 10 minut, ale codziennie i tylko rano przed szkołą
Sprawdź czy lampa naprawdę daje 10k lux w dystansie, nie przy samej szybie; niektóre mają 10k tylko w 10 cm
my mieliśmy jazdy ze snem jak zrobilam sesję o 9:30, teraz tylko 7:00 i max 15 min, inaczej wieczorem wiercenie
Nie bierz tanich paneli do makijażu, często mają UV i migotanie wysokie
Dodatkowo witamina D sprawdzona, ale to inny temat wiadomo i ferrytyna też