Robię sporo n-of-1 i zastanawiam się czy pre-registracja ma sens w domowych eksperymentach, żeby nie przesuwać celu po fakcie i uniknąć p-hackingu?
ja bym nie przesadzał, to hobby, zapisuję w notatniku i tyle, działa.
Dzięki @waclaw76, właśnie boję się że bez planu zmieniam kryteria, a potem pamięć płata figle.
Pre-registracja działa nawet w n-of-1: wpisujesz hipotezę, metryki, długość okresów A/B, sposób randomizacji, decyzję stopu i plan analizy przed startem, najlepiej na OSF lub AsPredicted, to ogranicza HARKing i p-hacking, zwiększa wiarygodność, a sobie oszczędzasz rozczarowań gdy efekt znika po korekcie wielokrotności. Dodaj też bazową linię, minimalny istotny efekt i z góry ustalone wykresy.
ja robię mini prereg w notion, dwa zdania i cele, pomaga
U mnie w eksperymentach ze snem pre-registracja to antidotum na przesuwanie bramek: definiuję wskaźnik główny (TST), okno analizy, dopuszczalne przerwy i kryteria wykluczeń, inaczej każdy gorszy tydzień da się wytłumaczyć narracją.
Ale przecież to nie publikacja naukowa, po co biurokracja, liczy się czy czuję się lepiej, nie statystyczne sztuczki.
Pre-reg nie musi być papierologią, robię to przy ashwagandzie i rhodioli: opisuję dawki, cross-over 2x2 tygodnie, randomizuję monetą, główny endpoint HRV lnRMSSD rano, drugorzędne subiektywne, zero grzebania w danych przed końcem.
Rozumiem, @rafal1989, też nie chcę biurokracji, ale widzę u siebie efekt zmiany reguł, dzięki @biohacking_chorzow spróbuję AsPredicted i spiszę wskaźniki zanim zacznę.
trochę off, ale czy to działa przy diecie keto
Ja robię plik w Google Docs, linkuję do OSF, a w tabeli trzymam daty, interwencję, wskaźnik główny i notuję odstępstwa z powodem, po wszystkim porównuję plan vs wykonanie bez litości.
spoko, ja bym dała choć jeden cel główny i trzymała się, serio
to całe prereg wygląda na modę, ludzie zamiast ćwiczyć piszą dokumenty i potem i tak zmieniają bo życie, nie kupuję
Jeśli martwi Cię sztywność, zrób adaptacyjną pre-reg: wpisz warunki zmian przed startem, np. skrócenie jeśli brak efektu po 3 cyklach, oraz co raportujesz niezależnie od wyniku.
OSF czy AsPredicted dla prywatnych notatek, co łatwiejsze