Hej, czy pomiar glukozy z palca z domowego glukometru jest miarodajny vs laboratorium z krwi żylnej, na czczo i po jedzeniu, jak to interpretować?
Tak, pod warunkiem poprawnej techniki i sprawnego sprzętu; glukometry zgodne z ISO 15197:2013 mają 95% wyników w granicach ±15 mg/dL (<100) lub ±15% (≥100), raportują wartości przeliczone na osocze jak lab, więc różnice 5–15% są normalne; błędy robią brudne palce, resztki owocu, skrajny hematokryt, odwodnienie, zimne dłonie, przeterminowane paski, witamina C, maltoza; mierz na czczo po 8 h, 2 h po posiłku, myj ręce, rozgrzej palec, używaj kontroli, porównaj z żylną w tym samym czasie
Dzięki @hormonesexpert_lodz, czyli jak mam 110 z palca i 100 w labie tego samego dnia, to w normie, czy trzeba kalibrować glukometr kontrolą?
u mnie glukometr zawsze zawyża o 10–20 mg, raz po jabłku nie umyłem rąk i wyszło kosmos, więc mycie klucz
Z mojego doświadczenia keto + odwodnienie potrafi zbić perfuzję w palcu i glukometr zaniża, jak nawodnisz i rozgrzejesz dłonie, stabilizuje się; używam też roztworu kontrolnego raz na miesiąc, różnice spadają
Bez sensu porównywać po czasie, trzeba krew pobrać równolegle, inaczej kiszka.
u żony z T2D różnica palec vs żyła to zwykle 8–12 mg/dL, ważne identyczne warunki, bez uciskania palca, pierwszą kroplę wycieramy
Niektóre glukometry nadal wymagają kodowania pasków, jak pomylisz kod albo firmware stary, odjedzie; ja biorę modele z EN ISO 15197:2015 i paski świeże, trzymane w suchym
Mnie w ciąży uczono myć ręce, rozgrzać, mierzyć po 2 h, działało spoko.
Ja bym szedł w CGM, wtedy widzisz krzywą, ale i tak potwierdzam palcem zmiany nagłe, bo czujniki czasem ściemniają
@polishprobiotics 110 vs 100 to mieści się w ISO, nie kalibrujesz glukometru do labu, tylko sprawdzasz kontrolą; rób porównanie w 15 minutach, krew capilarna po posiłku bywa wyższa niż żylna na tym samym etapie
mój stary glukometr kłamał jak z nut, nowy trzyma linię
czy mierzenie z przedramienia ma sens, bo palec boli; słyszałam że jest opóźnienie po posiłku i wynik niższy, ktoś potwierdzi?
@teresa1988 tak, alternatywne miejsca (przedramię, udo) mają opóźnienie 10–20 min vs opuszka, więc po posiłku i podczas szybkich zmian trzymaj się palca; na czczo zwykle różnice minimalne; sprawdź w instrukcji, czy twój model wspiera AST
U mnie witamina C 1 g podbijała wyniki o kilka mg/dL, w ulotce pasków to jest jako interferencja, warto sprawdzić
Starsze mierniki liczyły pełną krew i dawały niższe wyniki vs osocze, teraz większość robi przeliczenie na osocze, więc porównanie z labem ma sens
ale co z tego że ISO, jak i tak każdy miernik pokazuje co innego, loteria trochę
Żeby sprawdzić swój zestaw, zrób 5 powtórzeń z tej samej kropli albo z rzędu i policz CV, powinno być niskie; potem porównaj do labu w 10–15 min, będziesz znał błąd systematyczny
Na czczo pamiętajcie o zjawisku brzasku, z palca 5:00 może być wyżej niż 7:00, lab później wyjdzie niżej i robi zamieszanie
@monitoring_kalisz dobry tip z CV, zrobię serię i porównam z labem w jednej wizycie, dam znać