czy AB/BA wystarczy, czy robić ABA/BAB dla pewności

Testuję dwa protokoły suplementu A vs B na sen i HRV, pytanie czy sekwencja AB/BA wystarczy, czy lepiej robić ABA i BAB dla pewności

1 polubienie

AB/BA bywa ok przy dużym efekcie i krótkim half-life, ale dodaj washout między okresami i randomizuj start, inaczej ryzyko efektu przeniesienia i trendu czasowego

Dzięki @amichalowski, half-life to 6 h, planowałem 2 dni przerwy, randomizację zrobię monetą, mierzę HRV, latencję snu i subiektywny vigor, wystarczy

ja bym zrobiła dłużej, bo sen kapryśny bywa

Dla N-of-1 lepszy jest zbalansowany ABAB lub BABA z randomizacją bloków i 2 3 dniami washoutu, bo ogranicza autokorelację i dryf dzienny; zbieraj co najmniej 20 par dni, analizuj różnice sparowane lub bayesowsko, prereg, a efekt minimalny klinicznie zdefiniuj przed startem, inaczej łatwo o fałszywe wnioski i rozważ ślepe kapsułki z nośnikiem, bo oczekiwania potrafią namieszać

ok @gutpro1990, zwiększę do ABAB z 2 dniami przerwy i postaram się kapsułkować na ślepo, 20 par dni brzmi ambitnie, ale dam radę i wrzucę arkusz

Po co tyle zachodu, jak różnica jest duża to zobaczysz po tygodniu, AB/BA z porządnym washoutem zupełnie wystarczy moim zdaniem

u mnie z kofeiną AB/BA dało mylący wynik, bo tydzień B wypadł w PMS, dopiero ABAB z losowaniem i 1 dniem przerwy pokazało realny spadek HRV

Zapisuj godzinę zażycia, sen poprzedniej nocy, alkohol, steps, HR, żeby modelować kowariaty; do dziennych różnic dorzuć Newey West dla autokorelacji albo medianę z par, a surowe CSV wrzuć na gist i podlinkuj

dzięki @tracking, mam Oura i skript w R, dorzucę kowariaty i NW, CSV będzie publik, może ktoś rzuci okiem na kod i założenia

A próbowałeś zamiast kapsułek napar, działa szybciej moim zdaniem

serio rób dłużej bo dzień do dnia nie równy, ja raz źle spałam bo kot, a potem wyszły głupoty w arkuszu

Jeśli chcesz minimum statystyczne, zrób co najmniej 4 cykle ABAB z losowaniem łańcucha i test rang Wilcoxona na parach, a efekt raportuj w punktach procentowych HRV

czy realnie ogarniesz zaślepienie w domu, kto Ci napełni kapsułki

poproszę żonę o losowanie i napełnianie, etykiety A B do woreczków, ja tylko biorę, później odsłona, myślę że wystarczy jak na domowe warunki

Pamiętaj o carryover mimo washoutu, przy 6 h półtrwania 2 dni brzmią ok, ale habituacja może trwać dłużej; rozważ analizy sensitivy z wykluczeniem pierwszych dni każdego bloku

Za dużo kombinacji tu, jak nie masz efektu 10 na skali samopoczucia to i ABAB nic nie zmieni, uprość i skup się na śnie i treningu