czy 30 dni to minimum żeby cokolwiek wywnioskować

Testuję post przerywany, kreatynę i zmianę snu; pytanie: czy 30 dni to minimum, żeby cokolwiek wywnioskować z HRV, wagi, nastroju i glukozy?

111 polubień

u mnie 14 dni wystarczyły żeby zobaczyć trend HRV, ale waga szaleje, więc 30 brzmi rozsądnie na spokojnie

9 polubień

dzięki @dmarek_85, a jak liczysz trend, średnia krocząca czy mediany tygodniowe, i co z dniami totalnie skopanymi snem, zwykle wywalasz?

9 polubień

Jako praktyk widzę, że 30 dni bywa ok dla dużych efektów, ale dla snu/HRV bez kontroli bodźców to króciutko. Zrób 14 dni baseline, potem 4–6 tyg interwencji, porównuj mediany tygodniowe i rolling median 7-dniową. Eliminuj choroby/podróże, notuj kofeinę i trening. Jeśli możesz, protokół ABAB albo przynajmniej A-B z washout 7 dni. Do szacowania niepewności użyj bootstrapu i raportuj różnice z CI.

15 polubień

Z perspektywy serducha: HRV reaguje na objętość treningu z opóźnieniem 48–72h, więc krótkie interwencje mylą; patrz też na spoczynkowe tętno i RPE.

3 polubienia

Ustal metryki przed startem: definicje snu, okno jedzenia, tagi stresu, codziennie, bo inaczej porównujesz jabłka z gruszkami.

9 polubień

Mikrobiota jelitowa adaptuje się tygodniami; po zmianie błonnika zwykle widzimy stabilizację po 6–8 tygodniach, więc 30 dni to dopiero połowa reakcji pełnej.

3 polubienia

u mnie 21 dni i już było widać sporo

2 polubienia

Trochę przesadzacie z tym naukowym podejściem; jak codziennie zmieniasz trzy rzeczy, to i 90 dni nic nie da. Jedna zmiana naraz, główny KPI, reszta w tle, inaczej noise zjada wnioski i cierpliwości, serio, bez nerwów

6 polubień

Dzięki @sleepexpert_kielce i @tracking, zrobię baseline i ograniczę zmienne, spróbuję rolling median od jutra serio

13 polubień

Pamiętaj też o sezonowości światła; w październiku zasypiam szybciej niezależnie od eksperymentów, więc rób testy o tej samej porze roku albo koryguj dane regresją

9 polubień

Statystycznie przy efektach małych potrzebujesz więcej obserwacji; dla dziennych zmiennych często sprawdza się analiza segmentowa: 2 tygodnie A, 4 tygodnie B, 2 tygodnie A, z przerwą. Sprawdzaj efekt dydaktyczny i regresję do średniej, bo myli wnioski i dodaj prerejestrację celu i kryteriów

8 polubień

A ktoś mierzy wpływ sauny na HRV regularnie

11 polubień

ja bym została przy 30 dniach na start, bo łatwo się nie wyłożyć, a potem wydłużać do 60, zwłaszcza przy jelitach, tam wolno idzie niestety czasem

6 polubień

@iwonasadowska mierzyłem, bez kontroli treningu sauna tylko miesza, zero wniosków u mnie w zimie

2 polubienia

30 dni to takie sensowne minimum, potem dokładasz kolejne rzeczy

11 polubień

Podbijam co pisał @maciej_1988: jedna zmiana naraz, ja robię checklistę dzienną, jak nie trzymam, dzień wylatuje z analizy bez litości serio

7 polubień

Z perspektywy pracy zmianowej dodam, że 30 dni potrafi zawierać tylko kilka weekendów i rotacji; lepiej liczyć pełne cykle grafiku, wtedy porównujesz jabłka do jabłek, a nie święta z dniami roboczymi w kalendarzu

11 polubień