Biorę Bacopę 300 mg od tygodnia i mam mega senność w dzień, koncentracja siada. Lepiej brać rano czy wieczorem? Jak u Was działa i z czym łączycie?
U mnie wieczorem działa najlepiej, rano robiła muła i zjazd, lepiej po jedzeniu i mniejsza dawka.
@daniel_1988 dzięki, spróbuję zmniejszyć do 150 mg i przesunąć na wieczór, myślisz że rozdzielać dawkę na pół czy lepiej całość po kolacji?
Senność po Bacopie to częste, szczególnie na starcie i przy pełnych 300 mg standaryzowanego ekstraktu; pomaga dzielenie 150 mg rano + 150 mg wieczorem albo całość wieczorem z posiłkiem tłuszczowym, adaptacja zwykle 1–3 tygodnie; mechanizm to m.in. modulacja serotoninowa/cholinergiczna i lekkie GABA, więc może usypiać; kontr-balans rano: 100–200 mg Rhodiola, 100–200 mg L-theanine lub kawa; unikaj łączenia z sedatywnymi lekami, mierz efekty 4–8 tygodni.
ja miałem mgłę po południu, wieczorem spoko i sen
u mnie weszło dopiero po 2 tyg, biorę z jajkiem albo jogurtem dla tłuszczu, rano 100 mg i 200 mg nocą, mniej śni mnie, zero problemów gastrycznych
Nie łącz z fenibutem ani dużą dawką melatoniny, senność potrafi przydusić i dzień wyjęty z życiorysu.
@wellnessenergy_pl dzięki za konkrety, spróbuję 150/150 z tłuszczem na noc, a rano kontrast z kawą i teaniną; Rhodiola mnie czasem pobudza za bardzo, macie łagodniejszą alternatywę?
Jeśli ekstrakt to Bacognize lub Synapsa, różnią się profilem, u mnie Bacognize mniej usypia; zamiast Rhodioli do kontrastu możesz spróbować małej dawki tyrozyny 200 mg lub szafranu 15 mg rano.
mi bacopa tylko sny porobiła, dzień dalej zmulał
Ja bym sprawdził ashwagandhę zamiast, mniej senna u mnie niż bacopa, rano działa dobrze.
Bacopa solo mnie muliła, ale 100 mg rano z kawą i 200 mg wieczorem było ok; dodatkowo 300 mg choliny CDP poprawiło skupienie bez nerwowości.
Z perspektywy jelit: niektórym Bacopa siada na brzuch, wtedy warto zmniejszyć dawkę i wziąć po obiedzie; dobre efekty widzę przy probiotyku z L. plantarum i dodaniu 1–2 g rybiego tłuszczu do posiłku.
U mnie finalnie wygrał wieczór: 300 mg po kolacji, sen głębszy, w dzień mniej zamulenia; jeśli dalej śpi, to po prostu trzymaj 200 mg i cierpliwość 4 tygodnie.