Bacopa i senność w dzień – brać rano czy wieczorem?

Biorę Bacopę 300 mg od tygodnia i mam mega senność w dzień, koncentracja siada. Lepiej brać rano czy wieczorem? Jak u Was działa i z czym łączycie?

51 polubień

U mnie wieczorem działa najlepiej, rano robiła muła i zjazd, lepiej po jedzeniu i mniejsza dawka.

1 polubienie

@daniel_1988 dzięki, spróbuję zmniejszyć do 150 mg i przesunąć na wieczór, myślisz że rozdzielać dawkę na pół czy lepiej całość po kolacji?

7 polubień

Senność po Bacopie to częste, szczególnie na starcie i przy pełnych 300 mg standaryzowanego ekstraktu; pomaga dzielenie 150 mg rano + 150 mg wieczorem albo całość wieczorem z posiłkiem tłuszczowym, adaptacja zwykle 1–3 tygodnie; mechanizm to m.in. modulacja serotoninowa/cholinergiczna i lekkie GABA, więc może usypiać; kontr-balans rano: 100–200 mg Rhodiola, 100–200 mg L-theanine lub kawa; unikaj łączenia z sedatywnymi lekami, mierz efekty 4–8 tygodni.

11 polubień

ja miałem mgłę po południu, wieczorem spoko i sen

9 polubień

u mnie weszło dopiero po 2 tyg, biorę z jajkiem albo jogurtem dla tłuszczu, rano 100 mg i 200 mg nocą, mniej śni mnie, zero problemów gastrycznych

8 polubień

Nie łącz z fenibutem ani dużą dawką melatoniny, senność potrafi przydusić i dzień wyjęty z życiorysu.

3 polubienia

@wellnessenergy_pl dzięki za konkrety, spróbuję 150/150 z tłuszczem na noc, a rano kontrast z kawą i teaniną; Rhodiola mnie czasem pobudza za bardzo, macie łagodniejszą alternatywę?

3 polubienia

Jeśli ekstrakt to Bacognize lub Synapsa, różnią się profilem, u mnie Bacognize mniej usypia; zamiast Rhodioli do kontrastu możesz spróbować małej dawki tyrozyny 200 mg lub szafranu 15 mg rano.

6 polubień

mi bacopa tylko sny porobiła, dzień dalej zmulał

5 polubień

Ja bym sprawdził ashwagandhę zamiast, mniej senna u mnie niż bacopa, rano działa dobrze.

11 polubień

Bacopa solo mnie muliła, ale 100 mg rano z kawą i 200 mg wieczorem było ok; dodatkowo 300 mg choliny CDP poprawiło skupienie bez nerwowości.

10 polubień

Z perspektywy jelit: niektórym Bacopa siada na brzuch, wtedy warto zmniejszyć dawkę i wziąć po obiedzie; dobre efekty widzę przy probiotyku z L. plantarum i dodaniu 1–2 g rybiego tłuszczu do posiłku.

1 polubienie

U mnie finalnie wygrał wieczór: 300 mg po kolacji, sen głębszy, w dzień mniej zamulenia; jeśli dalej śpi, to po prostu trzymaj 200 mg i cierpliwość 4 tygodnie.

9 polubień