Apple Watch Sleep Stages vs Garmin Body Battery, komu ufać

AW pokazuje mi 2h REM, Garmin Body Battery spada po nocy do 38 mimo 8h w łóżku, komu ufać i jak to kalibrować, bo subiektywnie czuję się okej, ale wykresy totalnie się kłócą

50 polubień

Body Battery to kompozyt z HRV, tętna i stresu w ciągu dnia, a etapy snu z nadgarstka są szumne, więc do decyzji treningowych ufałbym BB, a etapy traktował trendowo

14 polubień

dzięki @gutenergy_pl, ale czemu BB potrafi mi spaść po dniu bez treningu i spokojnej pracy, czy to kwestia kalibracji snu czy raczej stresu który zegarek wyłapuje mimo że go nie czuję

1 polubienie

BB liczy zasoby na bazie algorytmu Firstbeat: nocny HRV (RMSSD), obciążenie z treningów i stres dzienny z PPG, a Apple etapy snu klasyfikuje z ruchu i PPG, co bywa chwiejne; zaufaj trendom BB, ale tylko przy dobrym sygnale – zegarek ciasno nad kością, tryb nie przesuwaj się w łóżku i wyłącz niesynchronizowane drzemki; porównuj tygodnie, a nie pojedyncze dni, i waliduj samopoczuciem oraz tętnem spoczynkowym

8 polubień

u mnie garmin trafia bardziej, apple robi bajki

14 polubień

Miałam odwrotnie, AW lepiej łapie przebudzenia przy dziecku, a Body Battery po całym dniu biura bywa na czerwono mimo braku cardio

1 polubienie

BB reaguje też na kofeinę i późne jedzenie, to potrafi zbić nocną regenerację

9 polubień

Spróbuj ograniczyć niebieskie światło i test na magnez, u mnie wtedy etapy snu w AW się uspokoiły, a BB zaczęło rosnąć po nocy

4 polubienia

Apple stages to marketing, bez EEG nie wierz, BB przynajmniej koreluje z HRV i stresem

11 polubień

a ktoś łączy to z HRV4Training i subiektywną skalą

11 polubień

Jeśli BB spada bez treningu, szukaj mikrostresów: deadline, hałas, spotkania, dużo stania; PPG łapie wzorce oddychania i zmienność rytmu, które tego dnia nie wracają do bazy, a noc wtedy nie odbudowuje pełnego RMSSD

2 polubienia

wczorja BB 92, a czułam się jak zombi, więc bywa różnie

15 polubień

Sprawdź czy nie masz włączonego trybu pracy zmianowej, to rozwala analizę

11 polubień

U mnie pomogło zmiana paska na sztywniejszy i noszenie wyżej na ręce, sygnał HRV czytelniejszy

9 polubień

Garmin mierzy HRV całą noc, a Apple raportuje HRV z aplikacji Zdrowie inaczej, może stąd rozjazd, patrz na RHR rano i jak się czujesz

15 polubień

ja to w ogóle bym nie ufała cyferkom jak jestem po kilku kawach

1 polubienie

Które wersje masz, watchOS 10 i najnowszy Connect, bo po update algorytm Firstbeat się zmienił i BB u mnie przestało walić w dół za bzdurę

4 polubienia

Update: opaska zapięta ciaśniej i mniej kawy po 14, BB dziś 71, etapy snu w AW mniej rozjechane, dzięki @dkrzysiek_dev i @natural

14 polubień

Dodaj 5 minut oddechu 4-7-8 przed snem, HRV nocne podskoczy i BB się odwdzięczy

7 polubień

Nie fetyszyzujcie BB, to model, zbiera błędy z aktywności i PPG, patrzcie na subiektywny readiness

3 polubienia