Szukam sprawdzonych aplikacji i ustawień smart alarmu, które nie wyrwą mnie o 5:00 w REM; Android + zegarek Samsunga, można też bez zegarka. Co polecacie i jak to ustawić?
Sleep as Android z opcją Smart Wake, ewentualnie Sleep Cycle; koniecznie ustaw okno budzenia 30 min.
@iwonasadowska dzięki, Android Pixel 7 + Galaxy Watch 5. Które sensory włączyć, żeby nie budziło w REM o 5:00, ruch czy tętno?
Na nadgarstku REM jest szacowany głównie z bezruchu + spadków tętna/zmienności, co bywa mylące o 5:00. Ustaw: okno Smart Wake 30–45 min, minimalna głośność wibracji, wyłącz Early Bird. W Sleep as Android włącz czujnik tętna z GW5, ruch jako pomocniczy, sonar wyłącz. Staraj się nie kłaść się skrajnie różnie, a alarm ustaw na najpóźniej 5:45, by algorytm mógł ominąć REM.
Na iPhone działa mi dobrze Pillow i AutoSleep, ale to bardziej light-sleep budzik niż wykrywanie REM; okno 45 min daje najlepsze wyniki.
@cardioexpert_olsztyn ustawiłam 30 min i wyłączyłam Early Bird, dzięki! Z GW5 lepiej tętno ciągłe czy co 10 s, żeby było dokładniej przy REM?
Lepsze jest ciągłe PPG, bo filtr adaptacyjny wychwyci mikrowahania HRV; na GW5 to zwiększa zużycie baterii, ale poprawia moment wybudzenia. Połącz to z ciemnym pokojem i stałą porą snu, wtedy okno 30–45 min faktycznie trafia w N1/N2.
ja mam mi band 7 + notify i zwykłe wibracje, da się żyć, byle okno 20-30 min
Nie liczcie na precyzyjne REM na zegarku, to aktigrafia + PPG, dużo zgadywania. Smart wake działa, ale raczej łapie lekką fazę, nie prawdziwe REM dokładnie
Sleep Cycle chce mikrofon w nocy, trochę creepy; da się to obejść na Androidzie czy tylko sonar w SAA?
Da się, w Sleep as Android włączasz czujnik ruchu/żyroskop albo integrację z zegarkiem i mikrofon wyłączasz; sonar też można, ale zjada baterię dość mocno
Z moich logów: kiedy HRV nocne spada poniżej 85% mediany tygodnia, smart wake częściej pudłuje; pomaga przesunięcie okna o 10 min później. GW5 + SAA z samplingiem 1 s, bez sonaru, okno 30–40 min, trafienia ~70%.
mnie i tak budzi kot o 4:50 codziennie niestety
Spróbuj też lampy świtowej zamiast dzwonka, delikatnie podnosi kortyzol przed budzeniem. U mnie w parze z oknem 30 min działa lepiej niż same wibracje z zegarka rano znacznie
u mnie apka budzi za późno, spóźniam się i tyle, może coś źle kliknąłem
@mineralsmaster46 ciekawe z tym HRV, jak liczysz tę medianę tygodnia, w SAA czy eksportujesz do Google Fit i tam to sprawdzasz? ręcznie
SAA + Tasker: jeśli faza nielekka do 5:00, to opóźnij alarm o 10 min, max do 5:40, inaczej gra dźwięk. Warunek na ruch < 0.2 i HRV trend malejący z marginesem bezpieczeństwa 2min
Na Apple Watch najlepiej mi działa Pillow z oknem 45 min, ale to bardziej light sleep niż REM.
Czy Galaxy Watch 5 wykrywa chrapanie z telefonem na stoliku i czy to coś pomaga faktycznie?
Tak, z telefonem działa, ale to tylko tag w logu; na budzenie wpływ minimalny, raczej informacyjny wpis