Po mocnym treningu siłowym i interwałach zrobiłem badania: ALT 62 U/L, AST 89 U/L, wcześniej norma, zero alkoholu. To naturalny wzrost po wysiłku czy coś grubszego?
spokojnie, mięśnie potrafią podbić AST/ALT, zrób CK i odpocznij 3 dni, powtórz rano na czczo
@marek64 dzięki, CK jutro ogarnę, dziś regeneracja i nawadnianie, odpuszczam ciężary, dam znać po powtórce badań
Z ciężkiego treningu AST rośnie częściej niż ALT, bo mięśnie mają dużo AST, a ALT też częściowo w mięśniach; to przejściowe uszkodzenie błon komórkowych. Sprawdź CK, LDH i GGT: wysokie CK + normalne GGT sugeruje mięśnie, podbite GGT/ALP z bilirubiną bardziej wątrobę. Powtórz badania po 48–72 h pełnego odpoczynku, bez alkoholu, paracetamolu i boosterów, pij wodę. Jeśli wartości >3x norma lub pojawi się ciemny mocz, żółtaczka, skonsultuj lekarza
U sportowców współczynnik de Ritis bywa >1 bez patologii, więc spokojnie; kluczowe CK i GGT. Zrób kontrolę rano na czczo po 2 dniach odpoczynku.
U mnie ALT podbite przy diecie białkowej i małym śnie, kawa 2 filiżanki dziennie pomagała
też tak miałam po tabacie, wróciło do normy
Nie rób badań dzień po katowaniu organizmu, bo wyniki będą zaburzone; i tak, jak się martwisz, idź do lekarza zamiast pytać forum
Po maratonie miałem AST 140, ALT 70 i CK ponad 3000, po tygodniu odpoczynku spadło prawie do zera. Nie bierz w tym czasie statyn ani ibuprofenu, jedz normalnie, nie rób głodówek, bo to nie pomaga
@immunemaster62 @cardio_opole dzięki za konkrety, robię pauzę 72 h, żadnego alko ani APAP, sprawdzę CK, LDH, GGT i wrzucę update po kontrolnych wynikach